12.3 C
București
duminică, 25 februarie 2024 - 6:53
No menu items!

Procurorii DNA reiau anchetarea referendumului

spot_img

Procurorii anticorupţie au reluat marţi ancheta în localitatea vrânceană Suraia, privind o posibilă fraudare a votului la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Primarul comunei Suraia, Vasile Grosu, a declarat că procurorii DNA continuă investigarea locuitorilor din Suraia susținând că efectul acestor hărțuieli este de a-i determina pe oameni să nu se mai prezinte la vot la alegerile generale din 9 decembrie. Acesta a spus că, din informaţiile pe care le deţine, urmează să fie audiate peste o sută de persoane.

În 16 august, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arăta că sunt înregistrate peste 500 de dosare penale privind desfăşurarea referendumului, unele dintre ele fiind la DNA, iar în aceste cauze nu sunt cercetate persoanele care au votat şi nu este verificat modul în care cetăţenii au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale. Din cele peste 500 de plângeri penale privind referendumul, în 50 de dosare este vorba de împiedicarea dreptului de a vota, iar în 297 sunt cercetate fapte de mită electorală, respectiv darea de bunuri sau bani pentru a participa sau nu la vot.

La iniţiativa parlamentarilor USL, Senatul a aprobat luni înfiinţarea comisiei parlamentare care va ancheta activitatea de investigare a procurorilor la referendum. Petru Filip, vicpereşedintele Senatului, a explicat că obiectuivul principal al comisiei de anchetă este să stabilească modul în care s-au desfăşurat cercetările procurorilor în dosarul referendumului. Aceştia au fost acuzaţi că ar fi făcut exces de putere şi abuzuri.