2.5 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 8:03
No menu items!

Procurorii DIICOT au descins peste cămătarii din Timișoara

spot_img

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată Timișoara au declanşat o acţiune pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în cămătărie, înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani

DIICOT_mascati_SZ

Conform DIICOT, începând cu anul 2009, mai multe persoane din municipiul Timişoara s-au constituit într-un grup infracţional organizat care, prin utilizarea de documente false şi manopere dolosive, au indus în eroare mai multe persoane, determinându-le să încheie contracte de împrumut cu garanţii imobiliare.

 Totodată, membrii grupării sunt suspectati că au obţinut bani prin oferirea de împrumuturi cu dobânzi ridicate. Veniturile nu au fost declarate la organele fiscale, iar dobânzile ridicate practicate au fost disimulate în clauzele contractelor.

Pentru a determina persoanele să împrumute sume de bani, acestea au fost ademenite să încheie acte cu clauze contractuale facile, iar pe parcursul derulării convenţiilor au fost schimbați şi înăspriți termenii contractuali prin mărirea dobânzilor, scurtarea termenelor de restituire, solicitarea şi instituirea unor garanţii imobiliare suplimentare, apariţia unor persoane, necunoscute iniţial, ca fiind titularii sumelor de bani, persoane care aveau propriile pretenţii financiare etc. Ca urmare a acestor manopere, debitorii nu au mai putut plăti sumele datorate din cauza condiţiilor contractuale dificile, pierzând în final garanţiile imobiliare în cadrul procedurilor de executare silită.

comunicat DIICOT

 Suspecții au folosit banii astfel obținuți pentru acordarea de alte împrumuturi cu dobânzi ridicate, dar și pentru achiziţionarea de bunuri.

 Cinci suspecţi pe numele cărora au fost emise mandate de aducere vor fi audiaţi la sediul D.I.I.C.O.T. Timişoara.