27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 15:03
No menu items!

Procurorii au „albit-o” pe Rozalia Biro cu o săptămână înainte să fie propusă vicepremier

spot_img

Fapta de conflict de interese a fost comisă cu o lună înainte ca aceasta să fie incriminată de legea penală. DNA a „achitat-o” și pentru abuz în serviciu

biro_rozalia

Rozalia Biro, propusă de UDMR pentru a-l înlocui pe Kelemen Hunor în fotoliile de ministru al culturii și de vicepremier, a scăpat de dosarul penal deschis de DNA pentru abuz în serviciu și conflict de interese.

Ca o coincidență, dosarul a fost clasat definitiv la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică a Parchetului General, pe 8 iulie anul acesta, cu mai puțin de o săptămână înainte ca aceasta să fie propusă oficial pentru cele două portofolii lăsate libere de Kelemen Hunor de la 1 august.

Astfel, așa cum reiese din rezoluția procurorului Gabriela Zlata, de la Parchetul General, dosarul pe numele Rozaliei Biro a fost deschis de DNA pe 8 ianuarie 2013, după ce Rozalia Biro pierduse procesul cu ANI, sub acuzațiile de abuz în serviciu (ca faptă conexă unor infracțiuni de corupție) și conflict de interese.

Doar că, pe 2 aprilie anul acesta, DNA (Secția de combatere a infracțiunilor conexe celor de corupție  – aceeași care se sesizase în acest caz) a clasat cauza pentru infracțiunea de abuz în serviciu, pe motiv că fapta nu există și a disjuns dosarul pentru conflict de interese către Parchetul General – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică. Aici, procurorii au constatat însă că Rozalia Biro a comis fapta pe 14 februarie 2006, când acesta nu era incriminat de legea penală. Anchetatorul notează în rezoluție că în sens penal, conflictul de interese a fost incriminat prin Legea 278/2006, publicată în Monitorul Oficial abia în 12 iulie 2006. Incriminarea conflictului de interese a fost preluată apoi și de noul Cod Penal.

Raluca Dan