19.2 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 8:05
No menu items!

Procuror suspendat 6 luni după ce a umilit polițiștii și a ironizat avocați recitându-le versuri de Eminescu și versete din Biblie

spot_img

Un procuror din Parchetul din Brezoi, Vâlcea, a fost suspendat din funcție pentru o jumătate de an, după o anchetă disciplinară. Magistratul, absolvent și de Teologie, a fost acuzat printre altele, că ar fi agresat un suspect, la o percheziție, ar fi amenințat un ofițer de poliție, și ar fi ironizat diverși avocați, cărora le-a recitat versuri din Eminescu și versete din Biblie, relatează stirileprotv.ro. 

Procurorul Ionel Bușe a fost suspendat din funcție pentru șase luni, după ce a fost cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară, arată sursa citată. 

Anchetatorul fost vizat de mai multe capete de acuzare legate de comportamentul său, inclusiv în relația cu ofițerii de poliție. Se întâmpla anul trecut, pe când era procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea. Magistratul crede că pedeapsa ar putea avea legătură cu anchetele pe care le face, în special cele legate de tăierile ilegale de pădure, dar și cu faptul că ar fi semnalat anumite complicități ale polițiștilor.

Cea mai gravă acuzație pe care procurorul, mutat între timp la Parchetul Brezoi o respinge categoric, se referă la un pretins incident, petrecut în timpul unei percheziții. Atunci, susțin inspectorii judiciari, magistratul ar fi lovit cu piciorul în cap un suspect bănuit că ar fi furat o armă și bijuterii.

Același procuror, absolvent și de Teologie, a fost acuzat că, folosind un verset din Biblie, ar fi amenințat un ofițer de poliție, pe care l-ar fi bănuit că îl reclamase. „Da. Este adevărată afirmația ‘Cel ce scoate sabia, de sabie va pieri’. Nu este un citat, este un verset din Biblie, că eu am făcut Teologia. Nu este o amenințare. Sub nicio formă”, a spus procurorul.

Un alt incident ar fi avut loc în sala de judecată, într-o procedură legată de un mandat de arestare. Procurorul Ionel Bușe le-ar fi spus avocaților inculpatului că au o pledoarie „de noaptea minții”, iar apoi le-ar fi recitat din poezia „Criticilor Mei” de Mihai Eminescu.

Procurorul susține că va ataca la Înalta Curte decizia de suspedare din funcție, după ce va primi întreaga motivare. Între timp, surse judiciare susțin că el este vizat și de o anchetă penală pentru suspiciuni de purtare abuzivă și ultraj, pentru că i-ar fi tras un șut în fund unui alt ofițer de poliție.

Raluca Dan