3.2 C
București
marți, 19 martie 2024 - 13:14
No menu items!

Procuror din Caracal, reținut de DNA. A primit 6.000 de euro șpagă de la un bărbat anchetat pentru tentativă de omor UPDATE

spot_img

DNA_Sediu

  • UPDATE

Magistratul Iacob Niculăiţă, de la Parchetul Judecătoriei Caracal – reţinut luni după ce a fost prins în flagrant când lua mită 6.000 de euro de la o persoană judecată într-un dosar – a fost suspendat din funcţie de către Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Solicitarea de suspendare a fost prezentată Secţiei pentru procurori a CSM de către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova.

„În şedinţa din data de 11 noiembrie 2013, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus suspendarea din funcţia de procuror, începând cu data de 11 noiembrie 2013, a domnului Niculăiţă Iacob, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Iacob Niculăiță, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, a fost reținut luni de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Anchetatorul este acuzat de trafic de influență în formă continuată, după ce a fost prins în flagrant, duminică, în timp ce primea 6.000 euro de la o persoană cercetată penal, care are acum calitatea de denunțător în dosarul instrumentat de DNA. Surse judiciare au precizat că persoana respectivă era pusă sub acuzare pentru tentativă de omor.

Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în cursul lunii noiembrie 2012, procurorul Iacob Niculăiță a pretins de la denunțător, suma de 5.000 euro, lăsându-l pe acesta să creadă că, prin calitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, va influența un alt procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, care efectua cercetări față de denunțător pentru săvârșirea unei infracțiuni grave, spre a nu dispune trimiterea acestuia în judecată. „În schimbul promisiunii intervenției pe lângă procurorul de caz, inculpatul a primit, în cursul lunii decembrie 2012, suma de 22.500 lei (echivalentul a 5.000 euro) de la denunțător, prin intermediul unui alt învinuit”, subliniază procurorii DNA.

În realizarea aceleiași rezoluții infracționale, în cursul lunii octombrie 2013, inculpatul Niculăiță Iacob, a mai pretins de la denunțător, prin intermediul aceluiași învinuit suma de 6.000 euro, prevalându-se de o relație apropiată cu procurorul de ședință din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, pentru ca acesta din urmă să accepte a se administra probe în cursul cercetării judecătorești care să conducă spre reținerea de către instanță a altei situații de fapt decât cea prezentată prin rechizitoriu în vederea schimbării încadrării juridice a faptei, care să conducă la aplicarea unei pedepse cu suspendare față de denunțător.

Direcția Națională Anticorupție

R.D.