4.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 15:01
No menu items!

Procuror de nota 2, șpagă ratată la examenul de admitere în magistratură

spot_img

Un fost procuror stagiar, Dumitru-Claudiu Cazan, a fost reținut de procurorii Parchetului Tribunalului București, după o tentativă eșuată de fraudă la examenul de admitere la Institutul Național al Magistraturii (INM), organizat cu trei ani în urmă.

Dumitru-Claudiu Cazan a fost prezentat joi Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, în dosarul în care șase persoane au fost puse sub acuzare pentru constituire a unui grup infracțional organizat cu scopul de a comunica răspunsurile la examenul de admitere la INM. Cei șase sunt cercetați sub control judiciar.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul București, în cursul anului 2013, împreună cu ceilalți șase inculpați, Dumitru-Claudiu Cazan a inițiat și constituit un grup infracțional organizat, în scopul comunicării prin mijloace tehnice, în timpul concursului de admitere la INM, proba scrisă, a răspunsurilor corecte de la grila de examen către membrii grupului înscriși la concurs astfel încât aceștia să promoveze în mod fraudulos această probă. În ipoteza promovării examenului, candidații admiși urmau să achite o sumă de bani.

“Subiectele de examen urmau să fie scoase în mod fraudulos din sala de examen de unul dintre candidați, în forma tipărită, preluate de un alt membru și transmise în format electronic în afara universității unde se desfășura concursul în vederea rezolvării, ulterior răspunsurile fiind transmise prin mijloace tehnice candidaților membri ai grupului, în timpul probei”, se precizează în comunicatul Parchetului Capitalei.

Încercarea de fraudare a concursului a rămas, însă, fără rezultat, niciunul dintre membrii grupului nefiind declarat admis, au mai arătat procurorii.

Performanțele lui Dumitru – Claudiu Cazan arată că era aproape imposibil ca acesta să poată rezolva subiectele la proba teoretică de admitere la INM, atâta vreme cât nu a reușit să treacă de stagiatură și a fost eliberat din funcție printr-o decizie a CSM din noiembrie anul trecut. El a picat de două ori examenul de capacitate, susținut pentru a putea ocupa un post de procuror, la ultima încercare reușind să obțină cele mai mici note din țară: 2,02 – la Drept Civil, 2,77 – la Drept Procesual Penal, nota 3,47 – la Drept Penal și nota 6,85 – la Drept Procesual Civil.

R.D.