3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 0:10
No menu items!

Procuror de la Parchetul Tribunalului Vaslui, reţinut de DNA

spot_img

Procurorul Vasile Șelaru este acuzat de trafic de influență

Mită pentru un funcţionar ANAF: Patronul turc al unei firme, arestat pentru că a oferit 40.000 de euro

Un procuror de la Parchetul Tribunalului Vaslui a fost reţinut duminică de DNA, fiind acuzat că a solicitat mai multor persoane sume de bani sau a acceptat cazare gratuită pe litoral, în schimbul promisiunii că va interveni la diverşi magistraţi pentru soluţii favorabile în dosare ale acestora.

Potrivit unui comunicat transmis, duminică, de DNA, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi l-au reţinut pentru 24 de ore pe Vasile Şelaru, procuror la Parchetul Tribunalului Vaslui, pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă.

DNA arată că, la sfârşitul anului 2013, motivând că are influenţă asupra mai multor magistraţi de la instanţele de control judiciar din judeţul Iaşi, procurorul Vasile Şelaru i-a promis unei persoane că va face demersuri pentru soluţionarea favorabilă a unei cereri de recurs.

În acest context, el i-a cerut cu împrumut persoanei respective suma de 13.000 lei fără a stabili un termen clar de restituire. După aproximativ trei săptămâni de la primirea împrumutului, procurorul a restituit suma de 5.000 lei, iar diferenţa de 8.000 lei a fost păstrată pentru continuarea demersurilor promise.

Procurorii DNA mai spun că, pe 27 mai 2014 Vasile Şelaru, lăsând impresia că are influenţă asupra unui ofiţer de poliţie din cadrul I.P.J. Vaslui care avea spre soluţionare o cerere de avizare a unei firme de pază, a solicitat suma de 700 de lei, pentru a-l determina pe poliţist să rezolve favorabil acea cerere.

Anchetatorii mai noteză că, pe 29 mai 2014, Şelaru i-a promis unei persoane că va interveni pe lângă un procuror de la Parchetul Judecătoriei Bârlad care supraveghea cercetările într-un dosar penal, acceptând pentru această intervenţie cazarea într-un imobil de pe litoralul românesc. Pentru a crea acestei persoane convingerea că influenţa pe care o are asupra procurorului de caz este reală, în 30 mai Şelaru a mers la sediul Parchetului Judecătoriei Bârlad, unde a intrat o perioadă scurtă de timp.

Vasile Şelaru lucrează la Parchetul Tribunalului Vaslui ca procuror criminalist, având o vechime de 18 ani în magistratură. El a candidat, anul trecut, la funcţia de prim-procuror la Parchetul Tribunalui Vaslui, iar în cursul acestui an a candidat la funcţia de prim-procuror la Parchetul Judecătoriei Vaslui, fără succes.

R.D.