34.6 C
București
joi, 30 iunie 2022 - 22:05
No menu items!

Procesul presupuşilor asasini ai fostului premier libanez Rafic Hariri a început

spot_img

 rafik-hariri

Procesul împotriva celor patru membri Hezbollah, acuzaţi în legătură cu asasinarea fostului premier libanez Rafic Hariri în 2005, a început joi la Haga în absenţa acuzaţilor, informează AFP.

„Ne-am întâlnit astăzi (joi) pentru a audia declaraţiile preliminare ale procurorului„, a declarat judecătorul David Re în deschiderea şedinţei publice, la Tribunalul Special pentru Liban (TSL), la Leidschendam, la periferia capitalei olandeze Haga.

Fostul premier a fost ucis pe 14 februarie 2005, în explozia unei camionete-capcană la malul mării, la Beirut, în timp ce se îndrepta către domiciliu la bordul unui vehicul blindat. Explozia a avut o putere echivalentă cu 2,5 tone de TNT.

TSL, creat în 2007 de către Consiliul de Securitate al ONU pentru judecarea presupuşilor vinovaţi, va judeca în absenţa acuzaţilor, care sunt fugari în continuare, în ciuda emiterii unor mandate internaţionale de arestare.

Potrivit acuzaţiei, Mustafa Badreddine, în vârstă de 52 de ani, şi Salim Ayyash, în vârstă de 50 de ani, au pregătit şi executat planul care a condus la moartea fostului premier şi altor 22 de persoane, inclusiv a autorului atentatului. Alte 226 de persoane au fost rănite în explozie.

Alţi doi bărbaţi, Hussein Oneissi, în vârstă de 39 de ani, şi Assad Sabra, în vârstă de 37 de ani, sunt acuzaţi că au trimis postului Al-Jazeera o casetă video pentru a revendica crima în numele unei grupări fictive.

C.A.