16.4 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 13:30

Procesul polițistului care l-a ucis pe George Floyd, ținându-i genunchiul pe gât, aproape de final. Juriul deliberează. SUA se pregătește de proteste

Trei săptămâni a durat procesul fostului polițist din Minneapolis, Derek Chauvin, acuzat că l-a ucis pe bărbatul de culoare George Floyd după ce i-a ținut genunchiul pe gât mai mult de nouă minute. Luni, juriul s-a retras pentru a delibera verdictul. Între timp, în mai multe state din SUA se pregătesc proteste, indiferent de verdict.

Curtea de justiţie unde are loc procesul în care Derek Chauvin este acuzat de crimă de gradul doi, este protejată cu sârmă ghimpată, bariere înalte şi militari înarmaţi din Garda Naţională, scrie BBC.

Acuzarea a susținut permanent că Chauvin l-a ucis pe Floyd, pe 25 mai 2020, în timp ce avocatul apărărării susține că fostul polițist a urmat corect antrenamentul poliţienesc și că „orice poliţist raţional” ar fi făcut asta în situaţia „dinamică” şi „fluidă” care implica un bărbat masiv care se confrunta cu trei ofiţeri.

Procurorul Steve Schleicher i-a îndemnat pe juraţi să creadă ce văd, făcând referire la înregistrarea care îl arată pe Chauvin stând mai mult de 9 minute cu genunchiul pe pieptul lui Floyd.

„Acesta nu era un act poliţienesc, a fost crimă”, a spus el.

Procurorul Jerry Blackwell a avut ultimul cuvânt luni. El a spus că problema este „atât de simplă, încât un copil o poate înţelege”.

„De fapt, un copil a înţeles, când o fată de 9 ani a spus «Dă-te jos de pe el»”, a declarat Blackwell, referindu-se la un copil martor. „Atât de simplu a fost”.

Juraţii analizează acum cele 45 de mărturii în proces, făcute inclusiv de medici, experţi în folosirea forţei, poliţişti, martori oculari şi oameni apropiaţi lui Floyd.

Derek Chauvin a refuzat să fie audiat în proces invocând al Cincilea Amendament al Constituţiei americane.

În mai multe state din SUA, oamenii se pregătesc de proteste indiferent de verdict.