20.3 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 3:58
No menu items!

Procesul lui Traian Băsescu, suspendat până când CCR va spune dacă un fost colaborator al Securității mai avea sau nu beneficii de fost președinte

spot_img

Procesul în care Traian Băsescu a dat în judecată SPP pentru retragerea dispozitivului de pază după ce i s-a constatat calitatea de fost colaborator al Securității a fost suspendat, miercuri, de magistrați. Judecătorii au trimis cauza la CCR, care trebuie să se pronunțe dacă un fost șef de stat mai putea beneficia de locuință, pază și indemnizație în condițiile în care avea decizie de colaborare cu fosta Securitate.

Magistrații Curții de Apel București au admis, miercuri, cerea de sesizare CCR făcută de Traian Băsescu în cauza contra SPP și au suspendat procesul. Decizia este cu drept de contestație.

„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a Legii nr. 243/2021 pentru modificarea art. 1 alin. (3) din Legea nr. 406/2001 şi a dispoziţiilor art. 1 alin. (3) din Legea nr. 406/2001, în ceea ce priveşte sintagma „şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”. Admite cererea de suspendare a judecăţii. În temeiul dispoziţiilor art. 413 alin. (1) pct. 1 C. pr. civ. suspendă judecata acţiunii până la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate de către Curtea Constituţională. Cu drept de recurs pe toată durata suspendării în ceea ce priveşte suspendarea judecării acţiunii până la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate de către Curtea Constituţională. Pronunţată astăzi, 31.05.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, este hotărârea instanței.

Fostul președinte al României, carea avea pseudonimul Petrov, a fost declarat colaborator al fostei Securități prin decizie definitivă de Înalta Curte, motiv pentru care Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) l-a evacuat din vila de protocol, iar SPP i-a retras dispozitivul de pază – două privilegii pe care Traian Băsescu le avea în virtutea înaltei funcții deținute. Traian Băsescu a dat în judecată toate instituțiile de stat care i-au retras beneficiile.

Marilena Nedelcu