3.1 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 6:26
No menu items!

Procesul lui Băsescu, amânat trei luni. Victorie a lui Mugur Ciuvică la ÎCCJ

spot_img

Judecarea recursului formulat de Traian Băsescu în dosarul în care a fost declarat, printr-o decizie a Curții de Apel București, colaborator al Securității, sub numele de cod “Petrov”, a fost amânată pentru 25 februarie 2022. Decizia a fost luată de Secția de Contencios Administrativ a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) în fața căreia a repurtat, vineri, o primă victorie Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice. 

Dosarul lui Traian Băsescu a fost înregistrat la ÎCCJ în iunie 2020, instanţă care a stabilit, însă, ca procesul să înceapă în noiembrie 2021, cu o întârziere de 1 an şi 5 luni. Vineri, la primul termen, Traian Băsescu nu s-a prezentat în fața magistraților, el fiind reprezentat de fostul ministrul al justiţiei Valeriu Stoica.

Judecătorii au admis, însă, o cerere de intervenţie formulată de Mugur Ciuvică, amendat, în 2005, de instanță, cu 50.000 de lei, pe motiv că l-a făcut “informator al Securităţii” pe Băsescu. Președintele GIP are acum ocazia să restabilească adevărul judiciar. 

„Eu nu i-am dat acei bani lui Băsescu pentru că el nu mi-a cerut. Oricum, sentința a fost dată atunci, el nu mi-a solicitat banii și eu nu i-am dat.

Nu asta eeste problema. Ceea ce rămâne e că, atunci, sentința a fost cea mai mare dată în civil până la acea vreme, aproximativ 50.000 de lei noi (500 de milioane de lei vechi), deci o despăgubire uriașă. Eu am făcut cererea aceasta cu ajutorul avocatului meu, e meritul lui că a obținut acest lucru astăzi.

Am făcut cererea din motive de principiu, nu pentru bani. Traian Băsescu a mințit în procesul respectiv, a spus că nu a fost colaborator, că nici nu a cunoscut ofițeri de securitate, etc, iar acea sentință s-a bazat pe 2 lucruri: faptul că eu nu aș fi putut să dovedesc ce am spus în conferința respectivă, ori asta acum se poate dovedi foarte ușor prin zecile de turnătorii semnate sub numele de Petrov, iar pe de altă parte, sentința de atunci se baza pe faptul că CNSAS-ul nu-i dăduse lui Traian Băsescu verdictul de colaborator. E foarte bine că solicitarea mea a fost acceptată”, a precizat Mugur Ciuvică la Antena 3.

Magistraţii ÎCCJ au decis acum să amâne procesul pentru ca Mugur Ciuvică să poată studia actele de la dosar.
 
Raluca Dan