17.3 C
București
joi, 23 martie 2023 - 17:19
No menu items!

Procesul fostului preşedinte egiptean a început cu întârziere. Morsi va fi judecat pentru „incitare la omor”

Un „ă” la patru secunde

Dorel de Iași

Se țin strâns

Cum sfidează Mario Iorgulescu

Africa se rupe-n două

S-a lăudat cu viteza pe TikTok

spot_img

Mohamed Morsi

Procesul fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, destituit de armată şi judecat pentru „incitare la omor” împotriva unor manifestanţi a început luni, la Cairo, cu întârziere din cauză că acesta nu a dorit să îmbrace uniforma de închisoare, purtată de persoanele aflate în arest preventiv, relatează AFP și AP.

Un oficial din cadrul serviciilor de securitate egiptene, prezent la audieri, a confirmat pentru AFP că procesul a început în prezența fostului şef de stat, care a fost adus la tribunal cu un elicopter al armatei din locul unde este deținut în secret din ziua destituirii sale de la putere, în data de 3 iulie.

Audierea a început cu întârziere din cauză că Morsi nu a dorit să se prezinte în fața judecătorilor purtând haine albe, uniforma deţinuţilor în Egipt, suține reponsabilul citat, sub protecția anonimatului. Judecătorul Ahmed Sabry Youssef a așteptat ca acesta să se schimbe pentru a putea deschide ședința.

Însă, în loc de haine albe, Mohamed Morsi a compărut în fața instanței într-un sacou albastru închis și pantaloni, potrivit postului de televiziune local Al-Hayat, care a citat propriile surse din Direcția penitenciarelor, informează RIA Novosti.

Morsi trebuie să răspundă împreună cu alți 14 inculpați pentru moartea a cel puțin șapte manifestanți în timpul violențelor din fața palatului prezidențial din Cairo, care au avut loc la 5 decembrie 2012.

În cursul acestui proces, la prima apariţie publică a primului şef de stat ales în mod democratic în Egipt de la destituirea sa, judecătorul Youssef a interzis utilizarea camerelor de filmat, a materialelor de înregistrare şi a telefoanelor mobile în interiorul tribunalului.

C.A.