19.7 C
București
duminică, 20 iunie 2021 - 12:55

Procesele vor continua online și după încetarea stării de alertă

spot_img

Atât procesele civile, cât şi cele penale se vor putea desfășura online încă 30 de zile după încetarea stării de alertă, potrivit Legii privind unele măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de COVID-19, care a intrat în vigoare pe 2 mai. Până acum, mijloacele de comunicare online puteau fi folosite doar în cazul audierilor din procesele penale și numai cu acordul persoanei în cauză.

Ministerului Justiției a precizat vineri că Legea privind unele măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de COVID-19 ( Legea nr. 114/2021) aduce următoarele noutăţi:

  • În procesele civile – când este posibil, cu acordul părților, instanțele pot hotărî ca ședințele de judecată să se desfășoare fără participarea fizică a părţilor în sală de judecată, în format videoconferință.
  • În procesele penale – persoanele private de libertate, altele decât cele aflate în arest la domiciliu, pot fi audiate prin videoconferință, fără a fi necesar acordul acestora. Aceste dispoziții nu se aplică în următoarele cazuri: audierea în cursul urmăririi penale, judecarea cauzelor cu inculpați minori, cauzele privind reabilitarea judecătorească și şedinţele de judecată declarate nepublice.

Noile dispoziții se aplică pe durata stării de alertă, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acesteia, a mai precizat Ministerul Justiției, care a anunțat că lucrează la mai multe proiecte de digitalizare a instanţelor de judecată.