10.1 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 17:08
No menu items!

Proceduri noi pentru concediile persoanelor aflate în carantină sau izolare

spot_img

În perioada situaţiei de urgenţă, persoanele asigurate cărora li se interzice continuarea activităţii şi pentru care a fost instituită măsura de carantină instituţionalizată sau izolare, în urma unei suspiciuni de infectare cu virusul SARS-CoV-2, beneficiază de concedii şi indemnizaţii pentru carantină care se acordă pentru perioada şi pe baza documentelor prevăzute prin Ordin al ministrului sănătăţii, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, informează CNAS, scrie Agerpres.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate menţionează, într-un comunicat de presă, că Executivul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care prevede noi reglementări referitoare la condiţiile şi modalitatea de acordare a certificatelor de concediu medical pentru carantină şi a indemnizaţiilor aferente acestor certificate.

A fost majorat termenul în interiorul căruia se poate solicita plata indemnizaţiilor de asigurări de sănătate, de la 90 de zile la 180 de zile, pentru certificatele de concediu medical acordate în perioada stării de urgenţă instituite în temeiul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.

Actul normativ aprobat de Guvern cuprinde reglementări importante şi în privinţa modului de eliberare a certificatelor de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav pentru persoanele în drept (părinţi, tutori), precizează CNAS.

“Pentru eliberarea certificatelor de concediu medical care cuprind a 91-a zi, acordate pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani, precum şi pentru copilul bolnav cu afecţiuni grave în vârstă de până la 16 ani, cum ar fi afecţiunile oncologice sau malformaţiile congenitale ale sistemului nervos, nu se mai solicită avizul medicului expert al asigurărilor sociale. De asemenea, pentru persoanele asigurate care însoţesc copilul bolnav la tratament pe teritoriul unui alt stat certificatele de concediu medical se vor elibera de către casele de asigurări de sănătate”, se arată în comunicatul citat.

Prevederile care reglementează modul şi durata de acordare a certificatelor de concediu medical de care beneficiază persoanele cu COVID-19 se stabilesc în normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, “întrucât este necesar a avea în vedere toate situaţiile care sunt prevăzute în protocolul de tratament al infecţiei cu COVID-19, astfel încât indiferent de locul de acordare a îngrijirilor medicale şi de forma de boală, orice persoană asigurată să poată beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate”, precizează CNAS.

Conform comunicatului, prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 502/417/2020 au fost modificate şi completate Normele de aplicare referitoare la concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, iar Ordinul MS 414/2020 reglementează modul de instituire a măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate publică internaţională determinată de infecţia cu COVID.