14.3 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 14:51

Probleme mari cu angajații de la McDonald’s: „Merităm să câștigăm mai mult!”. VIDEO

spot_img

Salariați ai lanțului fast-food din SUA au fost arestați pentru că cer 11 euro pe oră. Un angajat român e plătit cu 1,5 euro pe oră

proteste mcdonalds

Peste 100 de angajați ai companiei McDonald’s din SUA au fost arestați, miercuri, după ce au cerut creșterea salariilor până la 15 dolari (11 euro) pe oră și dreptul de a forma un sindicat, potrivit CNN. În timp ce un salariat simplu al companiei câștigă, în State, peste 11.000 de euro pe an, în România, același salariat adună mai puțin de 2.700 de euro.

În acest moment, un angajat al McDonald’s câștigă în medie, peste Ocean, 7,5 dolari (5,4 euro) pe oră, în timp ce același angajat român face 1,5 euro pe oră. Salariații lanțului de fast-food au protestat, miercuri, într-o localitate din statul Illinois (SUA) față de nivelul salariilor, acesta fiind cel mai recent eveniment dintr-un lung șir de demonstrații.

Aproximativ 2.000 de angajați au protestat lângă sediul central al McDonlad’s, purtând pancarte pe care scria ”Valorăm mai mult” și ”Sindicatul este vocea mea”. Protestatarilor, care au ajuns la locul demonstrațiilor cu 32 de autobuze, li s-au alăturat reprezentanți ai mai multor organizații civile. În jur de 110 de persoane au fost arestate pentru încălcarea proprietății, după ce luat cu asalt curtea sediului central al companiei.

McDonald’s și alte lanțuri de fast-food se confruntă cu un val de critici pentru că nu-și plătesc angajații la un nivel decent. Din noiembrie 2012, când salariații din domeniu au pichetat în New York pentru 15 dolari pe oră și dreptul de a forma un sindicat, protestele și grevele s-au extins la McDonald’s, Taco Bell și Burger King. Proteste de acest fel au existat și în Europa.

Problemele lanțului McDonald’s nu sunt legate numai de nemulțumirile salariaților, ci și de faptul că numărul clienților scade, iar competiția crește. Compania are peste 35.400 de restaurante în lumea întreagă. În SUA, aproximativ 90% din unități sunt deținute de francizori, care decid sistemul și nivelul salariilor. Reprezentanții McDonlad’s spun că plătesc peste salariul minim ”în majoritatea cazurilor”.

În România, nivelul salariilor de la McDonald’s nu a fost niciodată comunicat oficial. Însă nivelul acestora a fost divulgat chiar de angajați ai companiei. Astfel, un  salariat care îşi începe cariera la McDonald’s câştigă în medie, la început, 1.000 de lei net (225 de euro), salariul crescând cu aproximativ 5% an de an pentru aceeaşi poziţie.

“Sistemul este construit de aşa natură încât angajatul să avanseze după 1-2 ani, în cadrul McDonald’s fiind construită o organigramă foarte bine pusă la punct. Mulţi dintre cei care nu avansează aleg să plece”, declarau reprezentanți ai companiei, anul trecut, pentru Ziarul Financiar.

Cei care rămân însă în companie şi promovează pot ajunge în 3-4 ani să treacă prin toate etapele şi să ocupe poziţia de director de restaurant, poziţie pentru care salariul ajunge la aproximativ 1.500 de euro.

Cosmina Croitoru