31.4 C
București
luni, 2 august 2021 - 12:16

Pro Democrația propune alte reguli electorale începând cu anul viitor

spot_img

Asociaţia Pro Democraţia (APD) susţine necesitatea adoptării de către Parlament a unui cod electoral anul viitor.

Preşedintele organizaţiei, Cristian Pârvulescu, a precizat că propunerile de modificare a legislaţiei electorale au scopul de a corecta lipsuri legate de prevederi legislative neclare sau neunitare şi de a asigura, în mod practice, eficienţă maxima în organizarea alegerilor, transparenţă, acces egal şi informat al votanţilor la procesul electoral.

De asemenea, Cristian Pârvulescu a pledat pentru votul prin corespondenţă, el fiind de părere că ‘fraudarea alegerilor pleacă şi de la sistemul primitiv prin buletine de vot’.

Recomandările APD se referă la consolidarea capacităţii birourilor electorale de a gestiona procesul electoral în mod eficient, creşterea accesului la vot pentru grupurile defavorizate sau persoanele cu dizabilităţi, prin asigurarea infrastructurii necesare şi a utilizarea unor instrumente precum urna mobilă în interesul cetăţenilor.

APD mai propune clarificarea unor aspecte tehnice, precum aplicarea sigiliilor şi a ştampilei de control, anularea buletinelor de vot neutilizate, continuarea campaniei electorale în secţiile de votare prin mijloace video sau audio, procedurile de acreditare a observatorilor interni.

La rândul său, vicepreşedinte Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, consideră că unificarea procedurilor electorale într-un Cod electoral ar duce la predictibilitate şi transparenţă.

El a pledat pentru constituirea unui corp de funcţionari electorali de aproximativ 50 000 de persoane pentru cele peste 18 000 de secţii de votare din România, care să beneficieze de pregătire permanentă, chiar şi în anii în care nu au loc alegeri.

‘Dacă Codul electoral nu va intra în dezbatere parlamentară anul viitor, AEP va veni cu propuneri legislative punctuale pentru a modifica ceea ce nu e funcţional în actuala legislaţie. Sper ca propunerea care vizează interzicerea modificării legislaţiei electorale în an electoral să fie luată în considerare’, a spus Marian Muhuleţ, la dezbaterea organizată de APD.