10.5 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 12:14

Prioritățile PNRR: Relansarea economiei – 30 miliarde de euro, autostrăzile – 4,5 miliarde de euro

spot_img

Prioritățile Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt sănătatea, educația, relansarea economiei post-pandemie, dezvoltarea rețelei de autostrăzi, a anunțat, miercuri, Klaus Iohannis, într-o conferință.

Președintele a avut, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu liderii coaliției, la finalul căreia a declarat că „PNRR ne va permite să finanțăm dezvoltarea rețelei de autostrăzi, domeniu pentru care vom aloca 4,5 miliarde euro.”

„Este important să înțelegem că planul PNRR ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor amânate atâția ani.”, a adăugat Iohannis în cadrul declarației de presă.

De asemenea, în cadrul PNRR, România va cheltui, în următorii 5 ani, cele aproape 30 de miliarde de euro de la Comisia Europeană pentru relansarea economiei post-pandemie.

“Investiţiile propuse prin acest plan vor duce la crearea de noi locuri de muncă, în special pentru cei afectaţi de pandemie. La noi oportunităţi de afaceri, consolidarea antreprenoriatului şi creşterea competitivităţii în economia noastră”, a mai declarat Klaus Iohannis. 

Sănătatea și educația sunt alte douîă domenii importante în care țara noastră va avea finanțări substanțiale – digitalizarea educației, de exemplu, va primi 780 de milioane de euro. În domeniul sănătății, se va pune accent pe îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate, prin dezvoltarea rețelei de spitale, crearea de centre medicale integrate în zonele rurale și urbane vulnerabile și dotarea acestora cu aparatură, cabinete cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici.