31.3 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 19:16
No menu items!

Prioritatea SUA, interceptarea rachetelor hipersonice. Șeful Pentagonului: Potențialul unui conflict între superputeri e în creștere

spot_img

Rachetele hipersonice, dar și dezvoltarea de noi sisteme defensive împotriva acestor arme, reprezintă noile priorități ale armatei americane, au precizat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin și șeful Pentagonului, generalul Mark Milley, în cadrul unei audieri în Congresul SUA. Generalul Milley a spus că lumea devine „din ce în ce mai instabilă”, iar potențialul unui conflict între superputerile lumii e în creștere.

„Ne confruntăm acum cu două puteri globale, China și Rusia, fiecare dintre ele având capacități militare remarcablie, ambele având intenția de a schimba fundamental actuala ordine mondială”, a spus generalul Milley.

SUA vor aloca în bugetul Apărării pentru anul 2023 suma de 7,2 miliarde de dolari destinați așa-numitelor „sisteme de atac cu rază lungă”, din care 4,7 miliarde de dolari vor fi dedicați exclusiv dezvoltării armelor hipersonice, a precizat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin în fața membrilor congresului american.

„În ceea ce privește dezvoltarea sistemelor de apărare împotriva amenințărilor armelor hipersonice, am făcut câteva progrese, dar mai avem de lucrat. În materie de apărare, aceste sisteme defensive reprezintă o prioritate pentru mine”, a spus Lloyd.

Secretarul Apărării și șeful Pentagonului au recunoscut existența programului „Skyrange”, care folosește drone RQ-4 Global Hawk și MQ-9 Reaper (care au fost dislocate și în România, la Câmpia Turzii) pentru supraveghere și colectarea de date în cadrul testelor armelor hipersonice americane.

Generalul Mark Milley a precizat că, în acest moment, nu există sisteme defensive capabile să intercepteze astfel de arme.

„Rușii au folosit deja hipersonice în Ucraina, o armă care, așa cum îi spune și numele, e foarte, foarte rapidă”, a spus generalul american.

Până la dezvoltarea de sisteme defensive capabile să contracareze astfel de arme, Mark Milley a spus că armata americană trebuie să se concentreze pe două direcții.

„Cheia este să tragi în arcaș, nu în săgeată. Să poți lovi sistemul de lansare. Altă cheie, pe lângă dezvoltarea unui sistem integrat de apărare antirachetă, ține de tactică: să ai unități mai mici, mai mobile mai ușor de camuflat. Trebuie să fim foarte greu de găsit pe câmpul de luptă. Să fim cât mai invizibili, cât mai mici și cât mai rapizi”, a spus șeful Pentagonului, care a precizat că, în prezent, rachetele hipersonice sunt eficiente doar împotriva țintelor fixe.

                                                                                                                  Adina Silav