7.9 C
București
duminică, 18 aprilie 2021 - 6:32

Primul transfer de refugiați între Grecia și Turcia va avea loc luni

Grecia intenționează să trimită luni în Turcia primul grup de 500 de migranți în baza acordului convenit în urmă cu zece zile între Uniunea Europeană și Turcia, au precizat joi surse europene, citate de AFP.

“Există un angajament major al Turciei și Greciei constând în trimiterea a 500 de persoane în Turcia la 4 aprilie, dacă nu va exista nicio problemă de ultim moment”, au explicat sursele citate.

Cei care vor fi retrimiși sunt “sirieni, afgani și pakistanezi care nu au solicitat azil”, au mai precizat sursele citate. Acestea au subliniat că este primul lot retrimis în Turcia în virtutea acordului UE-Turcia intrat în vigoare la 20 martie.

Totuși, o sursă guvernamentală greacă a precizat că nu poate confirma nici acest plan, nici numărul de persoane implicate. “Grecia nu exclude că luni va avea loc retrimiterea unui număr de migranți care depind de acordul UE-Turcia”, s-a limitat aceasta să precizeze, “dar procedura trebuie încă standardizată”.

Sursa guvernamentală a subliniat că în principiu, repatrierile trebuie făcute la bordul ambarcațiunilor Agenției de supraveghere a frontierelor europene (Frontex).

Primele transferuri vor fi făcute de pe insulele Lesbos și Chios, unde sunt găzduiți cei mai mulți migranți. În ciuda riscului de a fi afectați de decizie, încă 377 de migranți au ajuns miercuri și joi dimineață pe aceste insule.

Potrivit acordului UE-Turcia, Atena poate retrimite în Turcia migranți, printre care și solicitanții de azil sub anumite condiții, care au ajuns pe acest teritoriu începând din 20 martie.

Parlamentul grec urmează să se pronunțe în procedură de urgență vineri asupra unui proiect de lege care definește modul în care se vor efectua aceste transferuri și care prevede consolidarea serviciilor de azil în Grecia.

R.D.