4.8 C
București
joi, 22 februarie 2024 - 6:59
No menu items!

Primul spital social din România, ridicat în memoria unei mame învinsă de cancer. Ea nu avea asigurare de sănătate și nu a fost tratată

spot_img

Primul şi singurul spital social din România va fi gata luna aceasta, la Iaşi. Părintele Dan Damaschin, cunoscut că ajută mii de copii şi mame în suferinţe, a construit, din donaţii, un spital cu zeci de specializări, cu aparatură performantă şi chiar farmacie. Medicii de aici vor fi plătiţi din donaţii sau vor face voluntariat, iar oamenii nevoiaşi se vor putea trata gratis. Spitalul poartă numele Veronica, după o mamă care a murit pentru că nu avea asigurare de sănătate.

Veronica a murit. Avea cancer şi nu a putut fi tratată pentru că nu era asigurată. A lăsat în urma sa cinci copii orfani şi multă durere. Pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple niciodată, părintele Dan Damaschin a construit primul spital social din ţară, într-un vechi hotel din Iaşi. 

Doar clădirea a costat 800 de mii de euro. A fost donaţia unei singure persoane. Pentru reabilitarea ei, pentru a fi transformată din hotel în spital, au mai fost necesari încă 1,5 milioane de euro. Toţi banii au venit din donaţii.

Spitalul are cinci nivele şi va cuprinde toate specialităţile medicale, inclusiv aparatură de ultimă generaţie şi spitalizare de zi. Perla unităţii spitaliceşti este secţia de imagistică. Aici, oamenii nevoiaşi vor putea să îşi facă investigaţii GRATUIT.

Medicii care vor lucra în spital vor fi plătiţi din donaţii sau vor face voluntariat. Va exista chiar şi o secţie stomatologică, atât pentru adulţi cât şi pentru copii.

Spitalul mai are o cameră de recoltare analize, o capelă şi o farmacie, iar la finalul vizitei, pacientul va pleca din spital cu diagnosticul, tratamentul luat din farmacie şi cu o masă caldă, toate primite pe gratis. 

D.Constantin