27.4 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 15:40
No menu items!

Primul soldat rus, judecat pentru crime de război în Ucraina. Cine este și ce a făcut

spot_img

O instanță din Kiev va demara primul proces pentru crime de război, de la începutul războiului din Ucraina. Un soldat rus de 21 de ani, acuzat că a ucis un civil de 62 de ani, va fi dus în fața judecătorului vineri.

Inculpatul care va fi dus la tribunalul districtual din Kiev este Vadim Şişimarin, un tânăr de numai 21 de ani, comandantul diviziei de tancuri Kantemirovskaia, care se află acum în custodia autorităților ucrainene.

Se presupune că sergentul Şişimarin a luptat în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei când a ucis un civil, pe 28 februarie, în satul Ciupohovka, potrivit The Guardian.

El este acuzat că a tras focuri de armă în direcția unei mașini civile, după ce convoiul său de vehicule a fost atacat de forțele ucrainene. A luat mașina civilă, împreună cu alți patru soldați ruși, în încercarea de a fugi de ucraineni.

Şişimarin l-a împușcat pe bărbatul neînarmat, care se afla pe o bicicletă și vorbea la telefon, după ce i s-a ordonat „să omoare un civil ca să nu-i denunțe ucrainenilor”, potrivit procurorilor.

Crima ar fi avut loc la „câțiva zeci de metri” de casa victimei și a fost comisă cu o pușcă AK-74.

Dosarul a ajuns săptămâna aceasta la o instanță penală. Un purtător de cuvânt al parchetului a declarat: „Procurorii și anchetatorii SBU (serviciile secrete ucrainene) au adunat suficiente dovezi ale implicării sergentului, fiind vorba de o crimă premeditată. Pentru faptele sale, el riscă între 10 și 15 ani de închisoare sau chiar închisoare pe viață.”

Alte două cazuri de crime de război vor ajunge în câteva zile în instanță

Alte două cazuri vor ajunge în instanță în zilele următoare, inclusiv unul în care va fi judecat în lipsă, Mihail Romanov, soldat rus acuzat de viol și crimă. El este acuzat că a intrat într-o casă dintr-un sat din regiunea Brovarski de lângă Kiev, în martie, a ucis un bărbat și apoi i-a violat în mod repetat soția, în timp ce „a amenințat-o pe ea și pe copilul ei minor cu arma”.

                                                                                                                  Adina Silav