11.7 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 17:04

Primul militar rus mort în Siria / FOTO

spot_img

Vadim Kostenko, în vârstă de 19 ani, primul militar mort în operaţiunile ruse din Siria, urmează să fie înmormântat miercuri în satul natal, Greceanaia Balka. Anunțul a fost făcut de reprezentanții unei organizaţii care monitorizează implicarea Rusiei în Siria şi Ucraina, citați de “Financial Times” în ediţia online.

Potrivit jurnaliștilor “Financial Times”, moartea adolescentului reprezintă un test al modului în care Moscova explică pierderile publicului. În conflictul din Ucraina, militari ruşi ucişi au fost îngropaţi în secret, iar asupra rudelor lor s-au exercitat presiuni să păstreze tăcerea, în contextul în care Guvernul continuă să-şi nege implicarea.

Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi, citat de Interfax, că militarul “şi-a luat singur viaţa, în timpul odihnei, după serviciu”. Potrivit Interfax, ministerul a anunţat o anchetă asupra incidentului, însă informaţii preliminare, provenind din mesaje scurte pe telefonul adolescentului, indică existenţa unor neînţelegeri cu o prietenă. Ministerul nu a răspuns unei solicitări FT de a comenta cu privire la caz, mai precizează publicaţia.

Moscova şi-a gestionat campania din Siria foarte diferit faţă de conflictul din Ucraina, printr-o acoperire la televiziunea de stat şi prezentând-o drept o luptă eroică împotriva răului.

Însă lideri ruşi au avut grijă să sublinieze că această campanie va dura doar câteva luni şi au respins posibilitatea implicării militarilor ruşi în lupte terestre.

Vadim Kostenko (foto) s-a înrolat ca militar prin contract, după efectuarea serviciul militar. El a fost trimis în Siria cu Regimentul de sprijin aerian 906 de la Primorsko-Ahtarsk, la Marea Azov, situat în apropiere de satul său natal, potrivit investigaţiei Echipei de informaţii despre conflict, organizaţia care monitorizează cele două conflicte, apropiată bloggerului rus Ruslan Leviev.

russian-soldier-syria

Potrivit organizației, Kostenko nu ar fi pilot, ci ar face parte din personalul care deserveşte aeronave.

Mai multe persoane, identificate drept prieteni sau rude au deplâns moartea tânărului în postări pe VKontakte şi pe alte reţele de socializare. “Nu-l voi uita pe fratele meu… Vadik Kostenko… pe care ni-l amintim… îl plângem”, scria duminică, într-o postare, Grigori Donskih, un director de firmă care şi-a efectuat serviciul militar împreună cu Kostenko.

Într-o conversaţie pe VKontakte, o femeie care s-a prezentat drept o prietenă a lui Kostenko i-a spus lui Leviev că reprezentanţi ai armatei şi-au schimbat de două ori versiunea despre ceea ce s-a întâmplat, atunci când i-au informat pe părinţii tânărului despre moartea acestuia.

Ea i-a mai spus bloggerului că alţi nouă militari ar fi murit.

O persoană de la Greceanaia Balka şi un prieten care a servit împreună cu Kostenko au declarat pentru “Financial Times” că oficiali de la Primorsko-Ahtarsk i-au informat pe părinţii lui Kostenko despre moartea fiului lor.

Au venit acasă în weekend“, a declarat persoana din Greceanaia Balka. Prietenul lui Kostenko a declarat că nu a fost de acord cu decizia acestuia de a se înrola, în vara acestui an. Ambele persoane au refuzat să ofere detalii şi au cerut să nu le fie publicate numele. Potrivit legislaţiei ruseşti, este o infracţiune să vorbeşti, să scrii sau să transmiţi informaţii despre victime militare ruse.