18.6 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 15:59

Primul copil al prinţului William va putea urca pe tronul Regatului

printul-william

Primul copil al prinţului William, cel de-al doilea în ordinea succesiunii la tron după tatăl său, prinţul Charles, va putea urca pe tronul Regatului Unit indiferent dacă va fi băiat sau fată, grație noilor reguli de succesiune adoptate în 2011 de către Commonwealth.

Până la adoptarea acestor reguli de succesiune, doar copiii de sex masculin aveau acces la tron. Singura excepţie permisă era în cazul în care regele nu avea urmaşi direcţi băieţi. În acest caz, dacă avea fiice, cea mai mare dintre acestea devenea moştenitoarea tronului – aşa cum a fost cazul reginei Elisabeta a II-a, bunica prinţului William.

Pentru  modificarea acestei legi, veche de peste trei secole, a fost necesar acordul celor 16 state membre ale comunităţii Commonwealth. Un prim acord de principiu asupra modificării legii succesiunii a fost obţinut în octombrie 2011, cu ocazia unei reuniuni a statelor membre desfăşurată la Perth, în Australia.

În acest sens, ordinea succesiunii la tron este determinată în przsent după criteriul simplu al întâietăţii primului născut, indiferent de sexul acestuia.  C.I.