23.8 C
București
miercuri, 16 iunie 2021 - 14:18

Primul centru de vaccinare pentru românii din diaspora, la frontiera Nădlac II. Nu sunt medici suficienți pentru că nu se decontează naveta

spot_img

Primul centru de vaccinare mobil a fost deschis, miercuri, la punctul de trecere a frontierei Nădlac II pentru românii din străinătate, care se vor putea vaccina anti-COVID, fără programare.

“Astăzi, 2 iunie, s-a deschis primul centru de vaccinare mobil, la punctul de trecere a frontierei Nădlac II. Așadar, românii care intră în România vor putea să se vaccineze cu vaccinul Johnson & Johnson (doză unică), fără programare. Menționăm că și însoțitorii acestora care nu sunt cetățeni români pot beneficia de acest vaccin.Centrul de vaccinare dispune de două amplasamente special amenajate. Unul dintre acestea este dedicat vaccinării, iar un altul este destinat supravegherii persoanelor cărora tocmai le-a fost administrat vaccinul”, anunță Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Supravegherea posibilelor reacții alergice, ulterior vaccinării, este realizată de către personal medical calificat din cadrul Direcției de Sănătate Publică Arad.

Centrul de vaccinare de la frontiera cu Ungaria va funcţiona zilnic între orele 08.00 şi 20.00, însă autorităţile vor să îl păstreze deschis 24 de ore, dacă va fi găsit personal medical.

Deocamdată, nu există medici suficienţi, dornici să facă naveta până la frontieră, pentru că nu li se decontează transportul.

“Efortul este foarte mare pentru că nu găsim personal medical, în special medici. Centrul din Vama Nădlac II înseamnă o deplasare de 40 de kilometri de la Arad, nu avem o legislaţie să decontăm transport şi este foarte greu de a asigura toate aceste cheltuieli, pentru că un centru decontează doar cheltuielile din ordinul de ministru”, a precizat șeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, Horea Timiş.