7.8 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 14:40
No menu items!

Primele măsuri după confirmarea Omicron în România. Carantină pentru nevaccinații care intră în țară, test PCR pentru vaccinați

spot_img

Persoanele care vin în România din țări din afara UE trebuie să prezinte un test PCR, iar cele nevaccinate intră în carantină timp de zece zile. De asemenea, România va introduce formularul de localizare a pasagerilor, pentru toți cei care intră în țară, din 20 decembrie.

După o ședință care a durat mai bine de 4 ore la Guvern, autoritățile au anunțat că s-au decis o serie de măsuri, după confirmarea a două cazuri cu varianta Omicron a SARS-CoV-2, pentru prevenirea răspândirii acestei variante a virusului.

Astfel, s-a hotărât ca persoanele care vin din state terţe vor trebui să prezinte un test PCR, nu mai vechi de 48 de ore, la intrarea în ţară. Cei nevaccinaţi vor sta însă 10 zile în carantină.

„Cei care vin din alte ţări, dar din spaţiul UE, vor continua să prezinte, ca şi până în prezent, certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR, obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate care nu au trecut prin boală în ultimele 6 luni, care călătoresc din alte state membre ale UE aflate în zona roşie, urmează să fie carantinate timp de 10 zile”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la finalul şedinţei de la Guvern.

Potrivit acestuia, dacă persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală nu prezintă test PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei, vor intra în carantină timp de 14 zile.

Ministrul Sănătăţii a explicat că măsurile vor intra în vigoare în curând, dar va fi lăsat un termen pentru ca persoanele vizate să se poată conforma.

La rândul său, şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat că, din 20 decembrie, România va introduce formularul de localizare al pasagerului PLF, care e implementat în multe ţări, în aeroporturi şi pe care pasagerul îl prezintă la graniţă.

”Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat din 20 decembrie. Cei care acum călătoresc în alte ţări europene deja ştiu că acest formular există, aşa că România va introduce şi acest tip de formular”, a precizat Arafat.

Premierul Nicolae Ciucă a avut, duminică,la Guvern, o întâlnire specialiştii din sistemul sanitar pentru a stabili măsurile care trebuie luate după confirmarea primelor două cazuri de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Au fost convocaţi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi  directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

                                                                                                                 Adina Silav