15.2 C
București
joi, 2 mai 2024 - 22:55
No menu items!

Primele breșe în rândul oligarhilor de la Kremlin: Mihail Fridman cere oprirea ”măcelului”

spot_img

Mihail Fridman, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, a afirmat că războiul asupra Ucrainei este ”o tragedie” și a cerut oprirea ”măcelului”, după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat o ofensivă totală asupra statului vecin, potrivit publicației Financial Times. 

Într-o scrisoare trimisă angajaților săi din Londra de la compania de investiții de capital LetterOne, miliardarul afirmă că este ”convins” că ”războiul nu este niciodată un răspuns”.

Citate din scrisoarea lui Fridman:

  • M-am născut în vestul Ucrainei și am trăit acolo până la 17 ani. Părinții mei sunt cetățeni ucraineni și trăiesc la Lviv, orașul mei favorit.
  • O mare parte din viață mi-am trăit-o ca cetățean al Rusiei, construind și crescând o afacere. Sunt pe deplin legat de popoarele ucrainean și rus și văd acest conflict ca o tragedie pentru ambele.
  • Nu fac declarații politice, sunt un om de afaceri cu responsabilități pentru mii de angajați în Rusia și Ucraina. Totuși, sunt convins că războiul nu poate fi niciodată soluția. Această criză va curma vieți și va afecta cele două națiuni care au trăit ca frații timp de sute de ani.
  • Dacă o soluție pare acum înfricoșător de departe, nu pot decât să mă alătur celor care doresc cu ardoare ca măcelul să se sfârșească.

Fridman, care de obicei evită poziționările politice, este primul om de afaceri din Rusia care se opune războiului, în contextul în care SUA, Marea Britanie și UE pregătesc sancțiuni economice care vor afecta aferile din Occident ale oligarhilor legați de Kremlin.

Fridman își împarte timpul între Moscova și Londra. Ediția rusă a Forbes îi estimează averea la 15,5 miliarde de dolari. Publicația britanică ”Sunday Times” l-a pus pe locul 11 în topul de anul trecut celor mai bogați oameni din insulă.

Fridman și partenerii săi dețin Alfa-Bank, cea mai mare bancă privată nelistată din Rusia, lanțul de supermarketuri X5, cel mai mare din Rusia, și compania de telecom Veon.

SUA și UE au pus Alfa-Bank pe o listă de sancțiuni care nu îi va mai permite finanțarea de pe piețele internaționale, un nivel mai mic de sancțiuni față de banca de stat VTB, care va fi decuplată de la sistemul financiar internațional. 

Ulterior scrisorii lui Fridman, un al doilea oligarh – Oleg Deripaska – a lansat un mesaj pro-pace. Deripaska este un aliat al lui Putin și a fost pus pe listele SUA la precedentele runde de sancțiuni economice. ”Pacea este foarte importantă. Negocierile trebuie să înceapă cât mai curând”, a afirmat Deripaska într-un mesaj pe platforma online Telegram.

Roman Abramovici a anunțat sâmbătă că va renunța la conducerea clubului de fotbal Chelsea Londra. Oligardul rus predă conducerea grupării londoneze administratorilor fundaţiei clubului, dar nu renunță la statutul de proprietar, cel mai probabil pentru a încerca să ferească echipa de eventuale sancțiuni economice.