10.1 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 13:11
No menu items!

Primele arestări în cazul accidentului minier din Turcia

spot_img

Poliţia a arestat 25 persoane, dintre care trei sunt inculpate pentru omor involuntar. Liderii companiei miniere, printre cei reţinuţi

 explozie mina turcia1

Poliţia turcă a arestat, duminică, 25 de persoane, inclusiv liderii suspectaţi de neglijenţă ai companiei miniere din Soma, în vestul Turciei, unde au murit 301 mineri, a anunţat procurorul oraşului Soma, relatează AFP. Trei persoane au fost inculpate pentru omor involuntar.

“În prezent, 25 de persoane se află în detenţie, iar trei dintre ele sunt inculpate pentru omor involuntar”, a precizat procurorul Bekir Sahiner.

Echipele de salvare şi-au încheiat activitatea sâmbătă, după ce au descoperit cadavrele ultimelor victime ale catastrofei miniere din Soma, accidentul industrial cu cei mai mulţi morţi din istoria ţării.

Zeci de procurori au fost desemnaţi vineri să ancheteze incendiul şi explozia – care ar fi fost provocate de o defecţiune electrică – în mina privată din Soma.

Exploatantul Soma Kömür Isletmeleri, acuzat că a privilegiat rentabilitatea în detrimentul securităţii salariaţilor săi, neagă cu vehemenţă orice neglijenţă.

Directorul general al companiei, Akin Celik, face parte dintre cei cinci suspecţi pe care procurorii i-au trimis în faţa tribunalului, cerând arestarea lor, a anunţat postul privat de televiziune NTV.

“Am lucrat cu toţii din greu. Nu am văzut un astfel de incident în 20 de ani”, a declarat Celik.

Un raport de expertiză preliminară a accidentului, obţinut de cotidianul Milliyet, evidenţiază mai multe deficienţe grave privind securitatea, între care lipsa unui detector de monoxid de carbon.

Catastrofa a generat un val de furie în Turcia, nu numai împotriva companiei Soma Kömür Isletmeleri, ci şi a regimului islamo-conservator al lui Erdogan.

C.A.