17.2 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 9:03
No menu items!

Primarul unei comune din Argeș, trimis în judecată pentru fraude cu subvenții europene

spot_img

dna pitesti

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au trimis în judecată pe Vasile Nica, primar al comunei Valea Danului, județul Argeș, acuzat de fraude cu subvenții europene în agricultură.

Potrivit DNA, primarul va fi judecat pentru instigare la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În același dosar, a fost trimis în judecată un complice al primarului, Gheorghe Pleșa, acuzat de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

La data de 1 iunie 2007, instigat de primarul Vasile Nica, Gheorghe Pleșa a solicitat sprijin financiar de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură — Centrul Județean Argeș pentru o suprafață de 465,46 ha, declarând în mod nereal că este utilizatorul acelui teren.

Ulterior, la data de 29 noiembrie 2007, pentru dovedirea dreptului de folosință, Gheorghe Pleșa a depus la aceeași unitate un contract de arendare care atesta, în mod fictiv, că suprafața de pășune fusese arendată de la Consiliul local Valea Danului.

În realitate, contractul de arendare este nul de drept, în lipsa unei hotărâri a Consiliului Local.

Pe 30 noiembrie 2007, Gheorghe Pleșa a formulat declarații necorespunzătoare adevărului că este utilizatorul terenului pentru care a făcut cererea, obținând pe nedrept suma de 76.751 lei, ce provine de la Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale — Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură — Centrul Județean Argeș s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 76.751 lei, la care se adaugă dobânzile și penalitățile.

În cauză s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului penal asupra bunurilor, mobile și imobile, aparținând celor doi până la concurența sumei de 76.751 lei.

Lucian Mera