-1.4 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022 - 23:09
No menu items!

Primarul Radu Mazăre va fi cercetat în libertate

spot_img

Mazare_SZ

Radu Mazăre va fi cercetat în libertate, sub control în judiciar. Aşa a decis, miercuri seara, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul omului de afaceri israelian Avraham Morgenstern.

Hotărârea de miercuri a ÎCCJ nu este însă definitivă şi a fost atacată deja cu recurs. Cum ordonanţa de reţinere pe numele lui Mazăre expiră în jurul orei 23.00, acesta va fi pus în libertate.

Primarul Radu Mazăre a fost adus încătușat, miercuri după-amiază la Înalta Curte, pentru judecarea propunerii de arestarea preventivă, în dosarul în care edilul este acuzat că a primit 175.000 de euro pentru a favoriza firma care a construit campusul “Henri Coandă”.

Mazăre este acuzat de procurorii anticorupţie de luare de mită, iar Avraham Morgenstern, reprezentantul societăţii comerciale care ar fi construit campusul, de dare de mită.

La intrarea în sediul Înaltei Curți, edilul Constanței le-a spus jurnaliștilor cum a fost noaptea în arest: „Amestecat. Și boabe, și tocat”.

În același dosar este vizat și fratele lui Radu Mazăre, Alexandru Mazăre, senator PSD care ar fi primit, şi el bani, în contextul favorizării aceleiași firme, susțin surse judiciare. Potrivit acestora, senatorul ar fi avut cunoştinţă de activitatea infracţională a fratelui său şi i-a oferit acestuia ajutorul.

Potrivit DNA, la începutul anului 2011, primarul Radu Mazăre a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social “Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, susţin anchetatorii, Avraham Morgenstern, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma a fi organizată.

“Astfel, în cursul anului 2011, (Morgenstern – n.r.) i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală”, arată DNA.

La ieșirea de la audierile DNA, primarul a declarat că acuzațiile procurorilor sunt politice. „Am făcut case la săraci şi uite cu ce m-am ales. Ruşine, Băsescu! Dacă primeam bani, construiam scump, nu ieftin”.

Mazăre a fost adus înconjurat de mascați la DNA, după percheziții acasă și la primărie care au durat până la ora 15. Primarul Constanței se afla în București, la o terasă din Herăstrău când a fost ridicat de oamenii legii, care l-au însoțit până la Constanța, la domiciliul său.

Radu Mazăre este cercetat de DNA în trei dosare legate de retrocedări de terenuri, iar în 2008 a fost trimis în judecată alături de alte persoane, tot într-un dosar legat de retrocedări, acesta judecându-se la Curtea de Apel Bucureşti.