14 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 17:28
No menu items!

Primarul Neculai Onțanu „îngroapă” 29 de milioane de euro pe panseluțe

spot_img

Neculai Onțanu a făcut obsesie pentru panseluțe, plătind zeci de milioane de euro pentru eleDupă ce, în ultimii patru ani, a cheltuit 29 milioane de euro pe iarbă și flori, edilul sectorului 2, Neculai Onțanu, „îngroapă” încă 21 milioane de euro în panseluțe și toaletare de arbori. Contractele au fost atribuite fără licitație, încălcându-se astfel flagrant Legea achizițiilor publice, după cum susțin oficiali ai Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achiziților Publice (ANRMAP). Prin aceste contracte, Neculai Onțanu și-a asigurat până în 2015 lucrările de întreținere a spațiilor verzi și plantarea panseluțelor.

Astfel, anul trecut, imediat după ce a câștigat al patrulea mandat de primar la sectorul 2, Onțanu s-a grăbit să bată în cuie lucrările de întreținere a spațiilor verzi, printr-un contract în valoare de aproximativ 1,3 milioane de euro. După aproximativ o lună, Administrația Domeniului Public a Sectorului 2 a parafat un nou contract de întreținere a spațiilor verzi în valoare de nu mai puțin de 20 de milioane de euro.

ADP Sector 2  – contracte cu dedicație

Concret, la doar zece zile de la alegerile locale, pe 20 iunie 2012, Administrația Domeniului Public a Sectorului 2 – instituție aflată în subordinea primăriei condusă de generalul Neculai Onțanu – a scos la mezat cinci contracte care vizează “întreținere, reamenajare, plantări în parcuri și scuaruri”.

Oficialii ADP Sector 2 au atribuit, prin negociere directă, contractele în valoare de aproximativ 1,3 milioane de euro, firmei Garden Center Group, precizând că se confruntau cu  o „situație de urgență extremă, survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condițiile stricte stabilite în directivă”. Nu au precizat însă despre ce directivă este vorba.

Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice a arătat că atribuirea celor cinci contracte este ilegală. „Administrația Domeniului Public a Sectorului 2 trebuie să încheie contracte fără licitație publică doar dacă are loc un cataclism care să distrugă vegetația. Nu se poate invoca situație de urgență extremă fără nicio susținere”, au explicat pentru Sursa Zilei oficiali ANRMAP.

Curățarea copacilor ar putea costa 25 de milioane de euro

După ce au atribuit lucrările de întreținere, reamenajare, plantări în parcuri și scuaruri firmei Garden Genter, oficialii ADP Sector 2 au facut rost de încă 20 milioane de euro pentru amenajarea și întreținerea de spații verzi. De această dată, firma Azochim a tras lozul câștigător, prin semnarea unui acord- cadru privind amenajarea și întreținerea de spații verzi.

În contractul cu Azochim SRL există o clauză care permite suplimentarea sumei de 20 de milioane de euro alocată prin contractul-cadru. Mai exact, clauza permite încheierea unui act adițional, în valoare de aproximativ 22 milioane de lei (aproape cinci milioane de euro)

Surse ANRMAP

Panseluțele, pasiunea generalului Onțanu.  Din 2008 până în 2011, a cheltuit 29 de milioane de euro pe plantarea lor

Presa a relatat, anul trecut, despre un contract de creditare încheiat, în 2007, între Primăria Sectorului 2 şi Dexia Kommunalkredit Bank AG, prin care s-au împrumutat aproximativ 6 milioane de euro , conform hotărârilor Consiliului Local nr. 105/16.08.2007 şi nr.12/15.02. 2010. În plus, în baza Hotărârii nr.113/16.08.2007, au mai fost împrumutați încă 23 de milioane de euro. Cei aproximativ 29 milioane de euro s-au “evaporat” în întreţinerea şi reamenajarea parcurilor din Sectorul 2.

Alexandru Maghiar