12.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 14:09

Primarul din sectorul Molenbeek (Bruxelles) știa de complicii teroriștilor din Paris, cu o lună înainte de carnaj. Locuiau lângă Primăriei

spot_img

Cu o lună înainte de atacurile teroriste de la Paris, Françoise Schepmans, primarul din Molenbeek, cartier al Bruxelles-ului arhicunoscut ca fiind raiul jihadiștilor, a primit, cu o lună înainte de carnajul din Paris, o listă cu numele și adresele a mai mult de 80 de persoane suspectate ca fiind militanți islamici care locuiesc în zonă.

Lista, bazată pe informațiile adunate de structurile de securitate din Belgia, au inclus doi frați care ar fi luat parte la carnajul din Franța, din 13 noiembrie, precum și un bărbat suspectat de a fi „creierul” complotului terorist – Abdelhamid Abaaoud, un rezident în Molenbeek, plecat în Siria ca să lupte pentru statul islamic, la începutul anului 2014.

„Ce era să fac cu ele? Nu este treaba mea să urmăresc posibili teroriști”, a declarat Fraçoise Schepmans într-un interviu. „Aceasta este responsabilitatea poliției federale” , a adaugat ea.

Serviciul Poliției Federale, la rândul său, raportează ministrului de interne, Jan Jambon, un naționalist flamand care are îndoieli cu privire la posibilitatea că Belgia – împărțită între vorbitori de franceză, olandeză și germană – ar trebui să existe chiar și ca un singur stat, scrie New York Times.

„Mai bine bombardați Molenbeek, decât Siria”

În timp ce Bruxelles a rămas blocat pentru a patra zi, confruntându-se cu ceea ce autoritățile spun că există o amenințare teroristă iminentă, eșecul de a opri doi frați în mod clar definiți ca extremiști, înainte de măcelul de la Paris, evidențiază certurile tribale dintr-o țară care merge fără un guvern funcțional 541 de zile, mai scriu jurnaliștii NY Times.

bruxelles_terorism

Un ziar italian a numit Belgia „Belgistan”, iar un scriitor francez, Éric Zemmour, a sugerat, într-un interviu la radio că, în loc de bombardarea orașului Raqqa, din Siria, capitala autoproclamată a Statului Islamic, „Franța ar trebui să bombardeze Molenbeek”.

Cu trei populații greu de alăturat, Belgia are o multitudine amețitoare de instituții și partide politice divizate de granițe lingvistice sau ideologice, care sunt acuzate pentru incapacitatea aparentă a țării de a se descurca cu amenințarea teroristă.

A fost foarte dificil să-i găsească pe cei doi frați din Molenbeek înainte ca ei să ajute la omorârea a 130 de oameni în atacurile de la Paris: au trăit la doar 100 de metri de Primăria din Molenbeek, într-un apartament mic închiriat, vizibil foarte clar din biroul de pe colțul etajului 2 al primarului. Un al treilea frate a lucrat chiar pentru administrația locală condusă de doamna Schepmans.

Abdelhamid Abaaoud
Abdelhamid Abaaoud

Emanuel Stan