1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 5:17
No menu items!

Primarul din Roman, menținut în funcție de consilierii PNL și PSD, deși ÎCCJ a decis definitiv că este incompatibil

spot_img

Consiliul Local al municipiului Roman (județul Neamț) a adoptat vineri, 26 iunie, o hotărâre privind menținerea în funcție a primarului municipiului, Lucian Ovidiu Micu (PNL), în ciuda unei decizii judecătorești definitive privind starea sa de incompatibilitate.

Primarul fusese declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate în 2016, când era viceprimar al municipiului, după ce inspectorii de integritate au constatat că a ocupat concomitent funcția de viceprimar și pe cea de membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal de Urgență Roman, lucru interzis prin lege.

Pe 2 aprilie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia Curții de Apel Bacău și a respins ca nefondat recursul primarului Micu, care voia anularea raportului ANI.

De atunci și până pe 26 iunie, prefectul județului nu a emis un ordin pentru demiterea primarului incompatibil, așa cum ar fi trebuit, conform prevederilor Codului Administrativ. În mai multe rânduri, George Lazăr (fost membru PNL și provenit din același oraș cu primarul Lucian Micu) a declarat presei locale ba că nu a primit toată documentația, ba că nu a terminat de analizat situația scrie presa locală.

Vineri, Consiliul Local Roman – format din consilieri PNL și PSD – a decis, în unanimitate, că incompatibilitatea nu mai există: “Se constată că starea de incompatibilitate a domnului Lucian Ovidiu Micu, în calitate de viceprimar, reţinută în Raportul de evaluare nr. 29376/G/II/12.07.2016 al Agenției Naționale de Integritate este aferentă mandatului 2012-2016. (…) Se constată că (…) starea de incompatibilitate a domnului viceprimar Lucian-Ovidiu Micu a încetat la data de 24.06.2016, data validării în calitatea de consilier local/viceprimar în mandatul 2016-2020, mandat încetat la data de 29.06.2017, când a fost ales primar al muncipiului Roman”, scrie G4Media.

De precizat că legislația actuală prevede faptul că un ales găsit incompatibil nu poate candida timp de trei ani de la data la care care a rămas definitiv raportul ANI, indiferent de situația în care se află persoana la momentul emiterii hotărârii judecătorești.

Ceea ce au făcut consilierii locali la Roman este o copie fidelă a încercării din luna aprilie a parlamentarilor, care au vrut să schimbe legea pentru a permite mai multor aleși locali găsiți în ultimii ani în stare de incompatibilitate sau conflict de interese să rămână în funcție. O amnistie pentru 1.000 de aleși locali, după cum a acuzat la acel moment Agenția Naționale de Integritate.