joi, 21 ianuarie 2021 - 4:34

Primarul din Rădăuţi a fost reţinut – UPDATE

Italia dă în judecată Pfizer

Italia intenţionează să întreprindă "în următoarele zile" acţiuni în justiţie împotriva Pfizer, din cauza întârzierilor în livrările de doze din vaccinul său anti-COVID, a...

Tulpina COVID-19 sud-africană învinge tratamentul cu plasmă și poate reduce eficacitatea vaccinului

Noua variantă COVID-19 identificată în Africa de Sud poate sustrage anticorpii care o atacă în tratamentele care utilizează plasma sanguină de la pacienții recuperați...

Administrația Biden: jurăminte cu Garda Națională la ușă

Joseph Robinette Biden Jr este, de miercuri, cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite, promițând să conducă într-un spirit de unitate națională care să...

OMS: Statistic, școlile nu au fost un factor de răspândire a Covid-19

Şcolile nu au fost, în mod general, un factor de supra-răspândire a coronavirusului şi doar în cazuri excepţionale au devenit sursă de transmitere a...

Aurel Olărean a șantajat un consilier local

aurel olarean

Primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean (PDL), a fost reţinut, fiind acuzat că ar fi şantajat un consilier local să voteze un proiect privind un onorariu de 65.000 de euro pentru un avocat şi să se înscrie în partidul din care edilul face parte, în baza OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali.

Aurel Olărean, a fost reținut de procurorii anticorupție și va fi prezentat vineri la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit unor surse judiciare, primarul din Rădăuţi l-ar fi şantajat pe consilierul local pentru ca acesta să voteze o hotărâre în interesul edilului. 

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, că în acest dosar a fost extinsă urmărirea penală şi a fost reţinut Aurel Olărean, primarul municipiului Rădăuţi, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, şantaj şi complicitate la şantaj.

Aurel Olăren a fost reţinut în dosarul în care sunt cercetaţi judecătorii Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea, de la Judecătoria Rădăuţi, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc, pentru decizii nelegale în instanţă, în cauze privind proprietatea unor imobile.

În intervalul ianuarie 2011 — aprilie 2014, Aurel Olărean, împreună cu Daniela Prandea și Bogdan Bărbuță, judecători la Judecătoria Rădăuți, Dumitru Dîmbu, procuror șef Secția de urmărire penală din Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, l-a sprijinit pe omul de afaceri Constantin Babiuc să exercite presiuni pentru a determina o persoană să renunțe la dreptul de proprietate asupra unei părți dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuți, unde erau un magazin alimentar și o bibliotecă, în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul omului de afaceri.

Procurorii susțin că, prin decizia ÎCCJ pronunțată la 17 iunie 2008, s-a admis acțiunea de revendicare a imobilului menționat, prin care Primăria Rădăuți a fost obligată să predea persoanei apreciate de instanță ca fiind proprietarul real.

“Întrucât o parte din acest imobil fusese anterior, în mod fraudulos, atribuită omului de afaceri, prin intermediari, printr-o sentință civilă din 20 iunie 2006, pronunțată de Bogdan Bărbuță, punerea în executare a hotărârii ÎCCJ ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil, în suprafață de 221 m.p., a fost atribuită unei alte persoane decât celei îndreptățite și, ulterior, prin vânzări succesive a ajuns în patrimoniul unei societăți controlate de Babiuc”, au subliniat anchetatorii.

DNA precizează că, în 2011, pentru a preîntâmpina acest fapt și pentru a ascunde urmele infracțiunii, primarul, la solicitarea lui Babiuc, a introdus o acțiune în rectificare, direcționată la judecătorul Prandea, prin care s-a solicitat instanței să dispună rectificarea Cărții funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real.

Corelativ cu acest demers, judecătoarea Prandea a acordat 32 de termene, ultimul fiind la 24 iunie 2014, pentru a tergiversa soluționarea cererii vădit nefondată a primăriei. Prin tergiversare s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului imobilului, pentru ca acesta să renunțe la dreptul de proprietate și să semneze în acest sens o convenție, redactată chiar de judecătorul Bărbuță. Mai mult, Constantin Babiuc a apelat și la procurorul șef Dumitru Dîmbu, care în intervalul martie — aprilie 2014 i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului, invocând autoritatea și voința expresă a lui Dîmbu

Comunicat Direcția Națională Anticorupție (DNA)

DNA menționează că, în august 2010, Aurel Olărean, în mod nelegal, a dat dispoziție secretarului primăriei să semneze un contract de asistență juridică, în baza căruia un avocat trebuie să primească 65.000 euro (15.000 euro onorariu de succes și 50.000 euro onorariu fix), fără ca, pentru atribuirea contractului, să se fi organizat procedura de licitație.

Sursa citată mai arată că, în 28, 29 și 31 august 2014, Aurel Olărean a amenințat un consilier local că, în situația în care, în ședința Consiliului Local, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv și nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soția acestuia să fie revocată din funcția de conducere pe care o deținea la o instituție aflată în subordinea primăriei, ceea ce însemna diminuarea drepturilor salariale.

“Prin demersurile făcute în sensul aprobării, de către Consiliul local, a majorării onorariului avocatului, Aurel Olărean urmărea să scape de urmărirea penală în prezentul dosar penal”, mai susțin procurorii.

Complicitate la şantaj

În ce priveşte acuzaţia de complicitate la şantaj, procurorii au arătat că în perioada 27 ianuarie 2011 – 3 aprilie 2014, primarul Aurel Olărean, împreună cu judecătorii Daniela Mariana Prandea şi Bogdan Ilarion Costică Bărbuţă, de la Judecătoria Rădăuţi, şi cu procurorul şef al Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Dîmbu Dumitru, l-ar fi sprijinit pe omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc să exercite presiuni pentru a determina o persoană să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuţi, având destinaţia magazin alimentar şi bibliotecă, în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul omului de afaceri.

În acest caz, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pronunţată la 17 iunie 2008, s-a admis acţiunea de revendicare prin care Primăria Rădăuţi a fost obligată să predea acel imobil persoanei apreciate de instanţă ca fiind proprietarul real.

Întrucât o parte din acest imobil fusese anterior, în mod fraudulos, atribuită omului de afaceri Babiuc Constantin Gavril, prin intermediari, printr-o sentinţă civilă din 20.06.2006, pronunţată de către Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică, punerea în executare a hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil, în suprafaţă de 221 m.p., a fost atribuită unei alte persoane decât celei îndreptăţite şi, ulterior, prin vânzări succesive a ajuns în patrimoniul unei societăţi controlate de Babiuc Constantin Gavril. Pentru a preîntâmpina acest fapt şi pentru a ascunde urmele infracţiunii, la solicitarea lui Babiuc Constantin Gavril, în cursul anului 2011, Olărean Aurel, primar al municipiului Rădăuţi, în numele acestei unităţi administrativ-teritoriale, a introdus o acţiune în rectificare, direcţionată spre judecare la judecătorul Prandea Daniela Mariana. Prin această cerere, s-a solicitat instanţei să dispună rectificarea Cărţii funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real, asupra imobilului susmenţionat. Tot ca element de presiune, Primăria Municipiului Rădăuţi a angajat un avocat cu care aceasta a încheiat un contract de asistenţă juridică

Procurori DNA

Corelativ cu acest demers, judecătoarea Daniela Prandea a acordat 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24 iunie 2014, pentru a tergiversa soluţionarea cererii vădit nefondată a Primăriei Municipiului Rădăuţi.

“Prin tergiversarea soluţionării s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului imobilului, pentru ca acesta să renunţe la dreptul de proprietate şi să semneze în acest sens o convenţie, redactată chiar de judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică”, au mai arătat procurorii.

Constantin Gavril Babiuc ar fi apelat şi la procurorul şef Dumitru Dîmbu, care în perioada martie – aprilie 2014 i-ar fi solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului, în sensul celor dorite de către Babiuc “şi invocând autoritatea şi voinţa expresă a numitului Dîmbu Dumitru”.

Judecătorul Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc au fost arestaţi preventiv în 23 iunie, iar judecătoarea Daniela Prandea a fost pusă sub control judiciar de procurorii DNA.

Aurel Olărean, aflat la al doilea mandat de primar, este vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Suceava a PDL, iar înainte de a fi ales primar, a fost deputat.

C.A.

Ultima zi ca președinte pentru Donald Trump: Ne vom întoarce, într-un fel sau altul

Președintele ales, Joe Biden, va depune jurământul, miercuri, ca cel de al 46-lea președinte al Statelor Unite, pe fondul unei pandemii globale devastatoare și...

Barurile și restaurantele s-ar putea redeschide în Capitală

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, anunță că, dacă evoluția incidenței infectării cu COVID-19 se menține în următoarele 48 de ore, va convoca Comitetul pentru Situații de...

UPDATE. Explozie puternică la Madrid. O clădire s-a prăbușit / VIDEO

UPDATE Cel puţin două persoane au murit, iar zeci de persoane au fost rănite în urma exploziei care a zguduit capitala Spaniei. O puternică explozie a...

Spitalele britanice se transformă în zone de război, pe măsură ce țara atinge 100.000 de decese

Unele spitale britanice arată ca zone de război, cu doctori care se luptă să facă față unui aflux de pacienți infectați cu COVID-19, a...

Eurostat: România, printre statele UE cu cea mai mare inflație în decembrie 2020

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat de la 0,2% la 0,3% în decembrie 2020, ţările membre cu cele mai ridicate rate...