9 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 23:41
No menu items!

Primarul din Novaci: Codul roşu de inundaţii pe Gilort, emis după producerea viiturii

spot_img

Edilul Dumitru Leuștean a precizat joi că avertizarea de cod roşu a fost primită la Primăria Novaci după ce apele rupseseră digul de protecţie şi inundaseră mai multe case şi gospodării

inundatii7

Codul roşu de inundaţii pentru oraşul Novaci (judeţul Gorj), a fost emis după producerea viiturii pe râul Gilort, digul de protecţie fiind rupt, iar mai multe case şi gospodării din oraş fiind inundate, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX primarul Dumitru Leuştean.

Edilul a afirmat că avertizarea Cod roşu a fost primită la Primăria Novaci după ce apele rupseseră digul de protecţie şi inundaseră mai multe case şi gospodării, precum şi străzi din oraş, informaţia fiind confirmată şi de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, Mihai Avramescu.

Purtătorul de cuvânt a declarat că era deja prezent, alături de colegii săi, în zona producerii viiturii pe Valea Gilortului, pentru limitarea efectelor acesteia, în momentul în care a aflat de la jurnalişti că fusese emis Cod roşu de inundaţii.

Avertizarea a fost emisă mai târziu, viitura era deja în desfăşurare când eu am fost întrebat de unii jurnalişti dacă ştiu că a fost instituit Cod roşu de inundaţii. Eram la faţa locului, viitura trecuse de zona de nord a oraşului şi de-abia apoi a fost emisă avertizarea Cod roşu. Nu aş avea nişte repere orare, pentru că în acele momente nu se mai uita nimeni la ceas ca să vadă cât e ora.

Mihai Avramescu
purtător de cuvânt, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj

Primarul a mai menţionat că oraşul Novaci era însă sub Cod portocaliu de inundaţii instituit de hidrologi cu o seară înainte de a se produce viitura.

Oraşul Novaci a fost lovit, marţi la prânz, de o viitură puternică de câţiva metri, care a rupt diguri şi maluri de protecţie, inundând străzi, gospodării şi case. Râul Gilort a depăşit cota de inundaţie şi a ieşit din matcă în urma precipitaţiilor abundente din ultimele trei zile, în zonă fiind instituită starea de alertă.

Hidrologii au emis o avertizare Cod roşu de inundaţii pe râurile Gilort, Lotru, cursul superior al Olteţului şi afluentul său Cerna, din judeţele Gorj şi Vâlcea, valabilă marţi, de la ora 14.15, până la ora 23.00.

R.D.