18.9 C
București
joi, 23 mai 2024 - 21:43
No menu items!

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, aruncă milioane de euro pe străzi

spot_img

Hava_Mircea

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, unul dintre cei mai puternici lideri ai PDL din ţară şi edil de cinci mandate în oraş nu se dezminte cu contractele pe bani publici. De mai bine de 15 ani, toate licitaţiile Primăriei conduse de Hava sunt câştigate de doar 3-4 firme de casă ale edilului.

Una dintre ele, Elis Pavaje SRL, a asfaltat, a construit sensuri giratorii şi a semaforizat toate străile din oraş, la preţuri de autostradă. Compania este deţinută de Elisei Gota, unul din apropiaţii primarului Hava, care a sponsorizat aproape toate campanile PDL. Ultimul contract atribuit firmei Elis Pavaje se apropie de 5 milioane de euro. Deşi pe site-ul e-licitatie.ro, contractul apare împărţit în mai multe loturi, la fiecare dintre acestea existând mai multe oferte admisibile, câştigătoarea tuturor loturilor a fost o singură firmă, Elis Pavaje SRL. Conform anunţului de atribuire, firma va executa modernizarea unor drumuri din câteva cartiere ale municipiului Alba – Miceşti, Barabant, Oarda şi Partos. Iar valoarea estimată, de peste 20,7 milioane de lei, cuprinde şi cheltuielile diverse şi neprevăzute, în procent de aproximativ 10% din articolele de lucrări. Acum doi ani, Elis Pavaje a încasat de la primăria lui Mircea Hava 570.000 lei pentru execuţia a patru sensuri giratorii, după ce, în 2007, primise o lucrare asemănătoare cu doar 8.000 lei. Aşadar, din 2007 până în 2001, pretenţiile firmelor care lucrează cu primăria Alba şi preţurile cerute de acestea au crescut de câteva zeci de ori.

Presa locală a scris că dosarele de la DNA, în care primarul Mircea Hava a fost cercetat pentru mai multe achiziţii cu preţuri supraevaluate, au fost închise din lipsă de probe. Unul dintre ele privea restaurarea Cetăţii Alba Iulia, contract care s-a ridicat la peste 50 de milioane de euro. Grosul lucrărilor a fost câştigat de principalul apropiat al lui Hava, patronul firmei Corint, Dan Sabău, cu care primarul îşi face şi concediile. O parte din banii încasaţi de firma Corint au mers, prin subcontractare la alte 2 societăţi din grupul apropiat administraţiei locale Alba Iulia – Florae Grup şi Elis Pavaje. Finanţarea a venit de la Ministerul Dezvoltării, condus atunci de Elena Udrea, care, după alegerile din partid, la care Mircea Hava l-a susţinut pe Vasile Blaga, a trimis Corpul de control să verifice pe ce s-au cheltuit banii la cetate. Presa a calculat că un drum de 1 kilometru în interiorul cetăţii a costat peste 4 milioane de euro, adică preţ de autostradă.

Sofia Marinescu