32.1 C
București
vineri, 30 iulie 2021 - 16:19

Primarul Capitalei Sorin Oprescu îngroapă un milion și jumătate de euro pe consultanță pentru Zoo Băneasa

spot_img

Edilul Sorin Oprescu a cheltuit 5,6 milioane de lei, fără TVA,  pe hârtii și studii pentru extinderea Grădinii Zoologice din Băneasa

Digital-Zoo-Bucharest-Romania

Chiar dacă Grădina Zoologică mai adăpostește câteva maimuțe, păsări, pume, tigri, râşi, lupi, gâşte, ponei, antilope și porci, Primăria Capitalei a făcut rost de milioane de lei pentru alegerea unui consultant privind transformarea actualului spațiu din Baneasa în Bio Parc Zoo.

Licitația restrânsă accelerată, organizată de Administrația Grădina Zoologică, a fost câștigată de asocierea formată din CMS International INC, Wilmotte& Associes, Maguari–One Zoo Consultans. Așadar, Primăria Capitalei, prin Adminstrația Grădina Zoologică, plătește 5,63 milioane de lei, fără TVA, pentru un proiect Bioparc care include „Planul colecției de animale, master plan și arhitectură specifică zoo”. Estimarea inițială a valorii contractului era de 5,645 milioane de lei, iar asocierea CMS International INC, Wilmotte& Associes, Maguari–One Zoo Consultans, care a fost singurul ofertant, a câștigat licitația cu 15.000 de lei mai puțin față de evaluarea specialiștilor din Primăria Capitalei.

Conform anunțului de licitație, contractul prevede:

– determinarea, prezentarea și proiectarea generală a zonelor și a habitatelor propuse a fi create în cadrul Bioparcului prin raportare la specificul zonei și a animalelor incluse, la planului de vegetație adaptată pentru zona propusă.

– descrierea și proiectarea generală a planului de circulație al vizitatorilor și personalului.

– descrierea și proiectarea generală a zonelor de intrare – ieșire prin identificarea, descrierea și proiectarea tuturor elementelor componente și a parcării.

– identificarea, prezentarea și proiectarea generală a facilităților pentru vizitatori – construcții și zone destinate vizitatorilor și a zonelor administrative.

– elaborarea Planului Colecției de Animale – identificarea și prezentarea animalelor din punct de vedere al comportamentul social al animalului, adaptabilitatea acestuia la mediul amplasamentului,  și conservarea speciilor care vor fi incluse în cadrul Bioparcului.

Sursa: www.e-licitatie.ro

Surse din Primăria Capitalei au explicat pentru Sursa Zilei că suprafața actuală a Grădinii Zoologice din Băneasa ar putea extinsă de zece ori.

În prezent, animalele ocupă un spațiu de aproximativ 6 hectare. O parte din Pădurea Băneasa se transformă în Grădină Zoologică. Banii pentru consutanță și proiectare se folosesc din bugetul Primăriei Capitalei. Consultantul este cel care stabilește zona extindere și de asemenea, stabilește numărul de animale.

Investiția totală pentru viitoarea Grădină Zoologică ar costa circa 70 milioane de euro, iar lucrările ar putea fi finalizate în 2020.