6.5 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 3:49

Primarii scapă de incompatibilitate

spot_img

Legea în baza căreia primarii și președinții de Consilii Județene pot face parte din adunările generale ale asociaţiilor cu activitate în serviciile de utilităţi publice a trecut miercuri de Parlament

Plen_parlament_SZ

Primarii şi preşedinţii de Consilii Județene (CJ) vor putea fi reprezentanţi în adunările generale ale asociaţiilor cu activitatea în serviciile de utilităţi publice. Decizia a fost luată miercuri de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Concret, deputații au respins cererea de reexaminare formulată de fostul președinte Traian Băsescu și au menținut în forma inițială legea serviciilor comunitare.

Raportul de respingere a cererii de reexaminare a fost adoptat cu 224 voturi pentru, 88 de abţineri şi 3 voturi împotrivă.

Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice care prevedea şi faptul că primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene li se acordă calitatea de reprezentanţi ai comunelor, ai oraşelor, respective municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice a fost adoptată în iunie 2014, însă Traian Băsescu a refuzat să o promulge și a retrimis-o Parlamentului spre reexaminare.

Ca efect al noului text de lege, Agenţia Naţională de Integritate nu mai poate constata incompatibilitatea primarilor sau a preşedinţilor consiliilor judeţene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociaţii, situație invocată și în cazul actualului președinte Klaus Iohannis, în perioada în care acesta a ocupat funcția de primar al Sibiului.

R.D.