6.2 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 11:42

Primarii, liber la amenzi

spot_img

Primarii vor avea dreptul să amendeze cetățenii care refuză să dea informații despre tranzacțiile cu locuințe, terenuri sau mașini.

Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă Codul Fiscal, astfel că le dă administraţiilor locale posibilitatea să-i sancţioneze cu până la 2.500 de lei pe contribuabili, notari, avocaţi, executori judecătoreşti sau poliţişti.

Ca să depisteze astfel de situaţii, primarii vor confrunta declaraţiile depuse de contribuabili cu informaţii din alte surse, dar nu se specifică în mod clar despre ce surse este vorba. În proiectul de OUG privind modificarea Codului fiscal adoptat marţi de Guvern se precizează că articolul 493 va cuprinde un nou alineat:

Necomunicarea informaţiilor şi a documentelor de natura celor prevăzute la art. 494 alin. (12), precum şi depăşirea termenului de cel mult 15 zile lucrătoare de la data solicitării, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 2.500 de lei.

Întrebat despre această ordonanță de urgență, ministrul Eugen Teodorovici a spus că este “normal, logic, să lăsăm la nivelul Consiliului local sau autorităţilor locale decizia în a stabili cuantumul şi modul în care aceste sume se colectează la bugetele locale”.

Sunt adeptul regulilor puţine, dar atunci când regulile se încalcă e nevoie şi de măsuri, să spunem, coercitive. Repet, e normal ca între centru şi local să existe totuşi o separare a acestor decizii pentru că e vorba de bugetele locale”.