12.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 2:56
No menu items!

Primăria sectorului 6, acord de cooperare cu raionul Hîncești, din Republica Moldova

spot_img

Primarul sectorului 6, Gabriel Mutu, şi preşedintele raionului Hînceşti din Republica Moldova, Ghenadie Buza, au semnat, marţi, un acord de cooperare, în baza căruia elevi din Hînceşti vor putea să studieze un semestru la o instituţie de învăţământ din Sectorul 6.  Cheltuielile de cazare și masă ale elevilor moldoveni vor fi suportate de comununitatea locală a sectorului 6.

„Legăturile noastre vor fi tot mai puternice. Am hotărât împreună cu fraţii noştri de dincolo de Prut să demarăm programe comune (…).Avem în vedere dezvoltarea educaţiei, printr-un program pilot, care le oferă elevilor din raionul Hînceşti posibilitatea de a studia un semestru la o instituţie de învăţământ din Sectorul 6, urmând ca toate cheltuielile privind cazarea şi masa să fie suportate dintr-un fond special al comunităţii noastre. De asemenea, am luat în calcul acordarea Bursei primarului Sectorului 6 pentru cei mai merituoşi elevi din Hînceşti, astfel încât aceşti elevi să poată beneficia de cele mai bune resurse educaţionale pentru a-şi desăvârşi pregătirea şcolară”, a declarat edilul sectorului 6, la semnarea acordului. 

Potrivit lui Gabriel Mutu, cel mult 15 elevi din raionul Hînceşti vor putea să studieze într-un semestru la o școală din sectorul 6.

Primăria sectorului 6 și raionul Hîncești vor colabora și la nivel administrativ. „Dorim să aducem în Sectorul 6, inclusiv la nivelul Primăriei, persoane care lucrează în administraţie să înţeleagă, să vadă, să înveţe cum se face administraţie în secolul al XXI-lea, mai ales că România este ţară membră a Uniunii Europene şi cred că inclusiv noi vom avea de învăţat de la fraţii noştri de peste Prut”, a mai spus Gabriel Mutu.

Întrebat de jurnalişti ce semnificaţie are protocolul semnat la Primăria Sectorului 6, Mutu a declarat: „Din punctul meu de vedere, reprezintă un pas spre Marea Unire. Aşa cum acum 100 de ani Basarabia venea la patria mamă, credem noi că este un pas pentru a se întâmpla din nou acest lucru. Este un mesaj care a fost transmis inclusiv la nivelul Parlamentului”.

La rândul său, Veaceslav Şaramet, secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a afirmat că, pe lângă eforturile pe care le face România pentru viitorul comun cu Republica Moldova, este foarte important să existe şi o implicare la nivel local. Acesta a precizat că ministerul pe care îl reprezintă şi Guvernul susţin aceste tipuri de colaborare. 

R.D.