12.9 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 18:47

Prima zi de relaxare. Alexandru Rafila își reconsideră părerea despre terase, Raed Arafat șocat

spot_img

Medicul Alexandru Rafila crede că mai bine se redeschid terasele cu reguli clare, decât să avem grupuri mari de oameni care ies să socializeze, așa cum s-a întâmplat vineri, în prima zi de stare de alertă.

La rândul său, șeful DSU, Raed Arafat, s-a declarat șocat când a văzut câți oameni au ieșit pe stradă, au circulat cu transportul în comun și nu purtau mască de protecție.

“Ce m-a şocat este ce am văzut în transportul public. Oamenii totuşi nu înţeleg şi nu respectă măsurile de protecţie, şi asta e grav. Dacă în transportul în comun nu respecţi, atunci când nu te vede nimeni şi eşti în altă parte cu siguranţă nu respecţi. În cel puţin trei-patru garnituri de tramvai am văzut oameni fără mască. În tramvai erau 20 de persoane, dacă două persoane aveau mască, era foarte bine. Într-o singură garnitură am văzut mai multe persoane cu mască. (…) Nu pot spune că nu am văzut oameni cu măşti (pe stradă – n.red.), am văzut şi oameni în vârstă cu măşti, şi oameni tineri cu măşti”, a declarat Arafat la Realitatea PLUS.  

El a precizat că în acest moment, responsabilitatea s-a transferat către către fiecare dintre noi, și trebuie să înţelegem că dacă nu aplicăm regulile de bază, vor exista consecinţe grave.

La rândul său, medicul Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie, spune că și-a schimbat părerea în privința redeschiderii teraselor chiar vineri, prima zi din starea de alertă, când a văzut grupuri mari de oameni care socializau în stradă, fără a păstra distanța.

“S-a întâmplat lângă Parcul Herăstrău, unde erau „oameni care erau adunați în grupuri de 10, 12, beau suc pe capota mașinii, stăteau de vorbă, socializau”, a spus Rafila la Digi24.

O terasă nu este doar un loc unde te duci să mănânci sau să bei. Este un loc care face parte din viața socială. Și atunci cred – asta este opinia mea – că trebuie să ții cont de următorul lucru: mai bine am o activitate pe terase reglementată, care reduce la maximum posibil riscul– nu exclude, nu putem să excludem riscul de transmitere – decât să am o situație nereglementată care crește riscul”, a mai spus el.