3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 0:29
No menu items!

Prima zi de școală, ZI LIBERĂ pentru părinți

spot_img

elevi

Guvernul a avizat favorabil, marți, propunerea legislativă ca părinţii ai căror copii sunt elevi în învăţământul preuniversitar să aibă zi liberă la începerea anului şcolar pentru a-şi putea însoţi copiii la şcoală. Executivul a revenit astfel asupra deciziei din aprilie, când a respins proiectul.

La începutul lunii aprilie, Guvernul a transmis Parlamentului că nu susţine această iniţiativă legislativă, cu argumentul că, pentru introducerea unei astfel de reglementări, nu este necesară elaborarea unui act normativ, deoarece poate fi negociat între partenerii sociali şi stabilit în cadrul contractului coletiv de muncă.

Proiectul, iniţiat de senatorul Constantin Popa (UNPR), prevede ca ziua de începere a fiecărui an şcolar să poată fi acordată ca zi liberă părinţilor ai căror copii sunt elevi în învăţământul preuniversitar, zi care să fie recuperată în următoarele 30 de zile calendaristice.

Iniţiatorul arată, în expunerea de motive, că în fiecare an şcolar, mii de elevi “îşi pun pentru prima dată ghiozdanul în spate şi păşesc cu emoţie în clasele unde vor descifra tainele învăţăturii” şi că există foarte multe cazuri în care unii părinţi sunt nevoiţi să se învoiască, să îşi ia concediu fără plată sau, “mai rău, alţii sunt sancţionaţi de angajatori pentru că întârzie la muncă”.

“Festivităţile de deschidere a noului an şcolar sunt pregătite cu mare grijă de cei care le vor îndruma paşii elevilor. Oriunde în ţară, părinţii merg împreună cu cei mici la grădiniţă ori la şcoală. Din păcate, începutul fiecărui an şcolar coincide cu o zi lucrătoare. Acest fapt face destul de dificilă posibilitatea părinţilor de a-şi însoţi copiii la şcoală”, mai arată iniţiatorul.

Propunerea a primit un raport favorabil din partea Comisiei pentru muncă a Senatului şi a Comisiei pentru egalitatea de şanse din Camera Deputaţilor, fiind adoptată tacit de Senat.

Acest proiect urmează să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională.

R.D.