3 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 7:47
No menu items!

Prima ședință a Guvernului Ciucă, primele decizii: rectificare bugetară pentru salarii și pensii și mini-vacanță de 1 Decembrie

spot_img

Guvernul Nicolae Ciucă urmează să se reunească vineri, la Palatul Victoria, în prima ședință de lucru după învestire, iar primul punct agendă este rectificarea bugetară pentru a asigura sumele necesare plății pensiilor și salariilor medicilor. Executivul urmează să declare, de asemenea, ziua de luni, 29 noiembrie, zi liberă. 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, după învestirea sa, că Guvernul va analiza, în şedinţă, elementele privind rectificarea bugetară şi deficitul la finele anului, precizând că, din discuţiile avute până acum, sunt resurse financiare pentru plata pensiilor şi a salariilor şi pentru nevoile Ministerului Sănătăţii.În acest moment, elementele privind rectificarea bugetară şi deficitul bugetar la finele anului 2021 urmează a fi dezbătute în şedinţa de Guvern de mâine şi, după ce vom avea aceste elemente tehnice, putem să comunicăm ce s-a întâmplat şi unde ne găsim cu ceea ce înseamnă asigurarea resurselor financiare. Ceea ce vă pot spune, în schimb, este că nimeni nu trebuie să aibă vreo temere legată de faptul că nu sunt resurse financiare pentru plata pensiilor şi a salariilor“, a spus Nicolae Ciucă, joi, la Parlament.

Potrivit proiectului de rectificare bugetară publicat miercuri seara pe site-ul Ministerului Finanțelor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor ar urma să primească cei mai mulţi bani la a doua rectificare bugetară din acest an, scăderile cele mai semnificative urmând să fie operate la Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei. Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naţionale (cash) creşte la 84,905 miliarde de lei, acesta menţinându-se la 7,13% din PIB.

De asemenea, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi majorate cu 528,789 milioane de lei, iar bugetul asigurărilor pentru şomaj cu 127,76 milioane de lei, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 publicat tot miercuri seara de Ministerul Finanţelor.

Mini-vacanța de 1 Decembrie, decisă tot vineri

Pe masa Guvernului se află și proiectul de Hotărâre prin care 29 noiembrie ca vi declarată zi liberă.

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, cei care vor beneficia de ziua liberă pe 29 noiembrie sunt:

personalul instituțiilor și autorităților publice. Pentru recuperarea zilei de muncă stabilită ca zi liberă, instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi programul de lucru în așa fel ca până la data de 31 decembrie orele pierdute să fie recuperate.

– nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

– nu se aplică magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie 2021 și nici participanților în aceste procese.

Raluca Dan