10.5 C
București
joi, 23 septembrie 2021 - 8:17

Prima navă de marfă autonomă cu emisii zero, construită parțial în România, va naviga anul acesta în Norvegia

spot_img

O companie norvegiană a creat ceea ce numește prima navă de marfă autonomă cu emisii zero din lume. Portcontainer-ul Yara Birkeland a fost construit parțial la Vard Brăila. Dacă totul merge conform planului, nava cargo va face prima sa călătorie între două orașe norvegiene înainte de sfârșitul acestui an.

Nu va exista niciun echipa la bordul navei, în schimb, mișcările sale vor fi monitorizate de marinari și tehnicieni aflați la trei centre de control situate pe uscat, potrivit CNN.  

Producătorii navei norvegiene, susțin că aceasta nu este prima navă autonomă din lume, amintind de lansarea în 2018 a unui feribot autonom în Finlanda, însă este prima navă containerizată complet electrică.

Dezvoltat de compania chimică Yara International, Yara Birkeland a fost conceput pentru a reduce emisiile de oxizi de azot, care sunt poluanți toxici, precum și pentru a reduce gaze cu efect de seră generate de dioxidul de carbon.

De asemenea, nava a fost concepută să transporte mărfurile pe rute maritime lungi. 

În prezent, industria navală generează între 2,5% și 3% din emisiile globale de gaze cu efect de seră din atmosferă, potrivit Organizației Maritime Internaționale.