8.8 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 4:18

Prima loterie fiscală, pe 13 aprilie, premii de 1 milion de lei

spot_img

‎Premiul va fi determinat prin extragerea unor numere similare cu datele de pe bonuri

fiscal

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat vineri că prima extragere a loteriei fiscale va avea loc pe 13 aprilie, va fi organizată de compania Loteria Națională și va avea un fond de premiere de 1 milion de lei. Vor fi eligibile pentru câștiguri bonurile fiscale emise în perioada 2 februarie – 28 martie 2015.

Scopul loteriei este diminuarea evaziunii fiscale, prin cointeresarea cetățenilor în a cere bon fiscal atunci când achiziționează bunuri sau servicii.

Loteria bonurilor fiscale constă în extragerea aleatorie de numere, astfel:

  • un număr cuprins în intervalul dintre 1 şi 999 inclusiv, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Numărul rezultă în urma extragerii succesive a trei serii de cifre, cuprinse între 0 şi 9 și
  • un număr reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferentă lunii sau intervalului calendaristic, după caz, pentru care se organizează Loteria bonurilor fiscale.

Rezultatul extragerilor se va public ape site-urile Ministerului și ANAF.

Un bon fiscal este considerat câștigător dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

  • a fost emis de un aparat de marcat electronic fiscal care funcționează conform legii;
  • sunt lizibile toate informațiile obligatorii;
  • are valoarea totală exprimată în monedă națională, egală cu valoarea extrasă;
  • a fost emis în ziua extrasă;
  • nu are menționat niciun cod de înregistrare fiscală al cumpărătorului.

În vederea determinării valorii câștigătoare pentru un bon fiscal, după centralizarea situaţiei bonurilor fiscale câștigătoare revendicate în termen, se împarte fondul de premiere la numărul total al bonurilor fiscale câștigătoare revendicate în termen. În cazul în care nu există câștigători, fondul de premiere se reportează pentru extragerea următoare.

Revendicarea premiilor se poate face în termen de 30 de zile de la data extragerii, iar plata după alte maxim 60 de zile.