10.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 12:00

Prima decizie CEDO în privința vaccinării anti-COVID. A respins cererea a sute de pompieri francezi

spot_img

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins o cerere făcută de 672 de pompieri profesionişti şi voluntari împotriva vaccinării obligatorii contra COVID-19 în Franţa, a anunţat, miercuri, CEDO.

Curtea a apreciat că solicitările pompierilor francezi sunt în afara domeniului de aplicare a Articolului 39 din reglementarea sa care permite sesizarea în procedură de urgenţă când solicitanţii sunt expuşi “unui risc real de daune ireparabile”.

Pompierii invocaseră dispoziţiile Convenţiei europene a drepturilor omului referitoare la “dreptul la viaţă” şi “dreptul la respectarea vieţii private şi familiale”.

Ei cereau CEDO să “suspende obligativitatea vaccinării” prevăzută prin legea din 5 august 2021 referitoare la gestionarea crizei sanitare şi să suspende de asemenea “dispoziţiile prevăzând interzicerea exercitării activităţilor” celor care “nu se vor fi conformat vaccinării obligatorii”, precum şi “întreruperea remunerării acestora”.

Decizia CEDO, luată de un complet format din şapte judecători, nu prevede totuşi “imposibilitatea unor decizii ulterioare cu privire la admisibilitate şi asupra fondului cazurilor respective”, precizează curtea.

Sindicatul Sud SDIS al pompierilor insista la începutul lunii august asupra faptului că nu este împotriva imunizării, ci doar împotriva obligativităţii vaccinării, “foarte prost primită, inclusiv de persoane deja vaccinate”.

Curtea Constituţională a Franţei a susţinut, cu unele excepţii, la 5 august, legea adoptată de parlamentul ţării privind obligativitatea vaccinării pentru angajaţii serviciilor de urgenţă, medicilor şi profesorilor.

                                                                                                                 Adina Silav