19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 14:40
No menu items!

Prim-ministrul Moldovei demisionează după ce procurorii au deschis un dosar pe numele său

spot_img

Chiril Gaburici este cercetat în legătură cu studiile sale

gaburici

Prim-ministrul Republicii Molodva, Chiril Gaburici, a anunțat, vineri, că demisionează, după ce Procuratura a deschis un dosar pe numele său.

Chiril Gaburici a spus, vineri, în cadrul unui briefing de presă că nu este un gest politic și că este împăcat cu sine și cu deciziile sale ca un bun manager.

Ieri am spus că voi veni cu declarații și iată-mă în fața cetățenilor. Consider că cetățenii sunt egali în fața legii, cred că un premier ca și fiecare cetățeni trebuie să sprijine o anchetă transparentă. Îmi pare rău că am lăsat atât timp acest subiect cu referire la studiile mele și l-am lăsat ca un instrument al jocurilor politice. Gestul meu nu este unul politic. Am spus că sunt un manager și am calculat acest gest

Chiril Gaburici

Premierul moldovean a fost audiat, joi, la Procuratura Generală în cadrul dosarului privind actele sale de studii. Cauza penală este deschisă în baza articolului 361 din Codul Penal care se referă la „confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimantelor, ștampilelor sau sigiliilor false”, a precizat sursa citată.

Ministrul de interne, Oleg Balan, a precizat că este vorba despre actul de studii medii obținut de premierul Chiril Gaburici. „Deschiderea cauzei penale înseamnă o bănuială rezonabilă a faptului că unele acte de absolvire a studiilor, obținute de domnul Gaburici, prezintă semne de falsificare. Nimeni încă nu este vizat. Abia este pornită cauza”, a declarat Balan. El a refuzat să ofere însă mai multe detalii, dar a menționat că urmează să fie efectuate expertize și să fie audiate mai multe persoane. „Restul informațiilor nu le putem divulga. Organul de urmărire penală va iniția anumite acțiuni despre care nu vă pot spune”, a adăugat ministrul moldovean de interne.

Codul Penal al Republicii Moldova prevede că infracțiunea vizată se pedepsește cu amendă sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 150 până la 200 de ore, ori cu închisoare de până la 2 ani.

Emanuel Stan