0.6 C
București
duminică, 29 ianuarie 2023 - 8:33
No menu items!

Primăriile mai primesc 120 de milioane de lei pentru plata arieratelor, fiindcă au depășit plafonul

spot_img

Primăriile mai primesc 120 de milioane de lei pentru plata arieratelor, fiindcă au depășit plafonul

Guvernul a emis un proiect de Ordonanță de Urgență prin care suplimentează limita sumei de 680 de milioane de lei pe care primăriile puteau să o împrumute pentru plata arieratelor cu alte 120 de milioane de lei. Banii sunt venituri din privatizare pe care Ministerul Finanțelor Publice îi păstrează într-un cont curent în valută la Banca Națională a României (BNR).

”Prin prezentul proiect de act normativ se propune suplimentarea limitei sumei de 680 de milioane de lei (…) cu suma de 120 de milioane de lei, astfel încât plafonul pentru contractarea împrumuturilor din vărsăminte din privatizare să devină 800 de milioane de lei”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Până la 29 martie, unitățile administrativ-teritoriale au depus cereri pentru autorizarea contractării unor împrumuturi – pentru datoriilor la furnizorii de bunuri, servicii și lucrări – care nu au putut fi onorate în totalitate, din cazua atingerii plafonului de 680 de milioane de lei.

În situația în care nu se adoptă actul normativ, consecințele ar fi, potrivit Notei de fundamentare, creșterea arieratelor și blocarea activității furnizorilor de bunuri și servicii care au datorii de recuperate de la primării.

”Suma de 120 de milioane de lei se va asigura de Ministerul Finanţelor Publice din vărsăminte din privatizare, înregistrate în contul curent în valută deschis la Banca Naţională a României, prin efectuarea operaţiunii de schimb valutar al echivalentului în euro al sumei de 120 de milioane de lei, determinat pe baza cursului Băncii Naţionale a României valabil la data efectuării operaţiunii”, se precizează în Nota de funamentare a proiectului de Ordonanță.

Ordonanța de urgență a Guvernului Ponta privind plata arieratelor locale a fost modificată radical de parlamentari la mijlocul lunii aprilie. În forma aprobată de Executiv, actul normativ prevedea că primăriile nu vor mai primi bani de la bugetul de stat dacă nu îşi achită 85% din arierate până la 31 martie 2013.

Mai mult, Guvernul le-a oferit varianta să contacteze împrumuturi din Trezoreria Statului pentru achitarea arieratelor, împrumuturile urmând să fie rambursate lunar. Ordonanţa i-a scandalizat pe baronii locali încă din momentul adoptării în Guvern, în luna ianuarie.

Inițial, s-a propus ca suma maximă împrumutată să fie de 500 de milioane de lei, după care a fost majorată la 680 de milioane de lei. În urma ultimei propuneri de act normativ, plafonul maxim ajunge la 800 de milioane de lei.

Cosmina Croitoru