2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 22:30
No menu items!

Primăria Capitalei și Apa Nova pornesc fântânile din Centru, luminate multicolor. FOTOGALERIE

spot_img

Spectacol multimedia organizat cu ocazia celor 555 de ani de atestare a Bucureștiului

Fantana (15)

Primăria Capitalei şi Apa Nova Bucureşti îi invită pe bucureșteni, vineri, 19 septembrie, la sărbătorirea a 555 de ani de atestare a Bucureştiului. În cadrul unui spectacol multimedia, cu sunet și lumini, 22 de fântâni vor fi deschise în centrul Capitalei, pe muzica trupei Zoli Toth Band.

Cu ocazia aniversării a 555 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştiului, Primăria Municipiului Bucureşti şi Apa Nova Bucureşti, invită bucureştenii Vineri, 19 septembrie 2014, începând cu ora 19:00, să participe la inaugurarea primei etape a proiectului „Fântâni Arteziene Bucureşti”.

Demarate în luna mai a acestui an, lucrările de reabilitare şi modernizare au vizat un număr de 22 de fântâni situate pe două tronsoane: Tronson 1: Piaţa Unirii (5 fântâni) şi Tronson 2: Piaţa Unirii – Piaţa Constituţie/Palatul Parlamentului (17 fântâni). Lucrările au constat în înlocuirea şi modernizarea/automatizarea totală a instalaţiilor de apă ale fântânilor, reabilitarea/înlocuirea părţilor ornamentale ale acestora, montarea instalaţiilor de lumini, sunet şi a senzorilor.

Toate fântânile vor fi controlate de la distanţă, folosindu-se sistemul Scadă. Muzică, jetul de apă şi culorile vor fi de asemenea controlate de la distanţă.

Sistemul de iluminare al fântânilor este unul versatil,  acţionat şi controlat  cu ajutorul unui soft, ce poate reda aproape toate culorile din spectrul ROGVAIV. Tot prin intermediul acestui soft, fântânile arteziene pot fi programate astfel încât jocul jeturilor  de apă şi al luminilor să fie corelat cu orice piesă muzicală.

O altă noutate adusă de acest proiect este denumirea fântânilor reabilitate până la acest moment: Tronsonul 1 – cu nume simbolice inspirate de istoria orașului, iar Tronsonul 2 – Anotimpurile anului.

Tronson 1 – Piaţa Unirii – format din 5 fântâni vor purta numele:

Fântâna – A.I. Cuza

Fântâna  – Grigore I. Ghica

Fântâna Centrală – Fântâna lui Bucur

Fântâna – Emilian Pache Protopopescu

Fântâna – Constantin Brâncoveanu

Tronsonul 2 –  Piaţa Unirii – Piaţa Constituţie/Palatul Parlamentului – format din 17 fântâni ce se vor grupa astfel:

Fântânile Iernii – 4 fântâni

Fântânile Toamnei – 4 fântâni

Fântânile Verii – 4 fântâni

Fântânile Primăverii – 4 fântâni

1 Fântână aniversară “Vlad Ţepeş – Bucureşti 555”;

Participanţii la eveniment, vor primi din partea organizatorilor, o broşură informativă despre istoria Bucureştiului şi a personalităţilor marcante ce şi-au pus amprenta asupra capitalei, odată cu trecerea timpului.

Investiţia pentru lucrările de reabilitare/modernizare şi extindere a fântânilor din zona Unirii este integral suportată de Apa Nova Bucureşti.

Evenimentul este susţinut printr-un spectacol live multimedia de către Zoli Toth Project, în cadrul proiectului «Bach în showbiz », pe teme de muzică clasică, pop, rock, jazz şi folclor românesc, propuse de compozitorul Adrian Enescu.

Comunicat de presă