7.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 8:56
No menu items!

PREZIDENȚIALE 2014. Românii pot vota până la ora 21.00. MAI: Toate secţiile de votare au fost deschise la timp

spot_img

Peste 58.000 de angajați ai Internelor asigură ordinea publică duminică

Votare_SZ

Secţiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-au deschis, duminică, la ora 07.00. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dăjbog, toate secţiile au fost deschise la timp. Peste 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pentru alegerea preşedintelui pentru un mandat de cinci ani, dintre cei 14 candidaţi înscrişi în cursă.

527 de români au împlinit 18 ani duminică şi pot vota

Un număr de 527 de români au împlinit 18 ani duminică, în ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale, şi pot vota, a anunţat duminică dimineață purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

Pe de altă parte, serviciile de evidenţa persoanelor au eliberat, sâmbătă, aproape 16.700 de cărţi de identitate, a mai spus Dajbog, care a precizat că astfel de documente se eliberează şi duminică, până la ora 21.00.

Tot referitor la eliberarea cărţilor de identitate, purtătorul de cuvânt al MAI a spus că angajaţii serviciilor pentru evidenţa persoanelor s-au deplasat, în ultimele săptămâni, în localităţile izolate sau aflate la distanţe mari de sediile serviciilor. În urma a 700 astfel de acţiuni, au fost eliberate peste 5.400 de acte de identitate.

La acest moment, pot să vă confirm că procesul de votare pentru alegerea  Președintelui României a început în întreaga țară.

Cele 18.550 de secții de votare au fost deschise la timp.

În ceea ce privește desfășurarea procesului de votare, în interiorul secțiilor de votare responsabilitatea legală aparține preşedinților birourilor electorale ale secţiilor de votare, care sunt obligați să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. Atribuţiile acestora se întind şi în afara localului de votare, până la o distanţă de 500 m.

Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 lei.

Pentru menţinerea ordinii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are la dispoziţie mijloacele necesare, asigurate de primar şi de prefect, împreună cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.

Pentru desfășurarea procesului de votare în condiții de deplină legalitate,  vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, domnul Gabriel Oprea, a dispus mobilizarea în întreaga țară a peste 58.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne.

34.200 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și lucrători ai altor structuri operative sunt responsabili de paza și protecția secțiilor de votare din întreaga țară. 13.300 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne asigură măsurile de ordine publică la nivel național, iar 4.700 de specialişti sunt mobilizaţi pentru verificarea şi soluţionarea sesizărilor privind posibile incidente electorale. Totodată, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost constituită o rezervă de aproximativ 7.800 de oameni.

Vreau să reamintesc acum câteva reguli importante privind procesul de votare:

Au dreptul de a vota cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei 527 de români care au împlinit astăzi această vârstă.

Pentru a putea vota, alegătorii trebuie să dețină acte de identitate valabile.

În conformitate cu Planul general de măsuri aprobat de către domnul viceprim-ministru Gabriel Oprea, serviciile de evidență a persoanelor și-au modificat programul de lucru și, inclusiv astăzi, se pot obține documente de identitate până la ora 21.

În aplicarea aceleiași dispoziții, serviciile de evidență a persoanelor au eliberat documente de identitate și în cursul zilei de ieri, când, la nivel național s-au eliberat aproape 16.700 cărți de identitate. De asemenea, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, în această lună, angajații serviciilor de evidenţă a persoanelor s-au deplasat și în localităţile izolate sau aflate la distanţe mari faţă de birourile de evidență. Au fost organizate aproape 700 de astfel de acțiuni, fiind eliberate documente pentru mai mult de 5.400 de persoane cu drept de vot.

Alegătorii votează la secţia de votare unde sunt arondaţi potrivit domiciliului.

Cetățenii care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu pot vota la orice secţie de votare, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin.

Nu au drept de vot debilii și alienații mintal puși sub interdicție și nici persoanele, care se află sub efectul unei condamnări prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Vă reamintesc că votul este secret și că prezenţa oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Preşedintele secției de votare poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de vot să nu se prelungească nejustificat. În secția de vot și în locurile publice din zona de votare este interzisă staționarea oricărei persoane mai mult decât timpul necesar pentru votare, cu excepția membrilor biroului electoral, a candidaților și a persoanelor acreditate.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de vot poate suspenda votarea pentru motive temeinice. În timpul suspendării, urnele de vot, ştampilele, buletinele de vot şi celelalte documente şi materiale ale biroului electoral vor rămâne sub pază permanentă.

Atragem atenția că este interzisă continuarea propagandei electorale, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. Amenda prevăzută de lege pentru aceste fapte este cuprinsă între 1.500 și 4.500 lei. Cu aceeași amendă se sancționează persoanele care comercializează sau consumă băuturi alcoolice în spațiul de protecție al secției de votare.

Conform Codului Penal, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani următoarele infracțiuni:

împiedicarea exercitării drepturilor electorale; exercitarea votului fără a avea drept sau folosind un buletin de vot fals ori un act de identitate fals; oferirea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.

Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani se pedepsește persoana care votează de două sau de mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot.

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a cerut angajaților Ministerului Afacerilor Interne echidistanță și imparțialitate în verificarea tuturor sesizărilor privind posibile contravenții sau infracțiuni electorale și aplicarea legii cu fermitate de fiecare dată când va fi cazul, indiferent de persoanele vizate.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, chiar în clădirea în care ne aflăm, a fost activat Centrul Operațional de Comandă care va coordona și monitoriza misiunile efectivelor mobilizate la nivel național.

Comandamente operaționale similare au fost activate în fiecare județ pentru a asigura intervenţia rapidă la toate sesizările privind posibile incidente electorale sau alte situații de încălcare a legii.

Doamnelor și domnilor,

Structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt mobilizate pentru a gestiona corespunzător orice situație care ar putea apărea până la finalul procesului electoral și vor acționa cu maximă responsabilitate, aplicând legea ori de câte ori va fi nevoie.

Așa cum datorită bunei organizări și a implicării forțelor de ordine, campania electorală a decurs fără incidente care să fi tulburat grav ordinea publică, ne dorim ca și astăzi prin măsurile dispuse la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, procesul de votare să se desfășoare în deplină legalitate.

Pe parcursul zilei, vom susține periodic declarații de presă cu privire la misiunile desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne în contextul procesului electoral.

Monica Dajbogpurtător de cuvânt, Ministerul  Afacerilor Interne