9.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 0:17
No menu items!

PREZIDENȚIALE 2014. Protest spontan în fața MAE pentru diaspora care n-a apucat să voteze

spot_img

Cel puțin o mie de persoane au cerut, duminică seara, demisia ministrului de Externe, Titus Corlățean, acuzat pentru scandalurile de la secțiile de votare din străinătate

mae fb

Cele câteva sute de persoane s-au mobilizat pe rețelele de socializare, după ce au văzut că zeci de cetățeni români aflați în străinătate au stat ore în șir la coadă la secțiile de votare din alte țări. Mai mult, înainte de ora 21, BEC a anunțat că programul de votare se va termina la ora 21, ora României, așa că zecile de români veniți la sediile ambasadelor și consulatelor și care nu apucaseră să intre la vot, nu au reușit să-și exercite acest drept.

Tinerii care s-au strâns în fața ministerului de Externe au vrut să le arate celor din străinătate că sunt solidari cu ei. Oamenii protestează paşnic, prin scandări, fără pancarte sau portavoci. Ei strigă „Vor să voteze, lăsaţi-i să voteze”, „Ăsta este un complot, ne luaţi dreptul la vot”!

MAE a remis un comunicat în care precizează că a acționat, în organizarea scrutinului, ”conform legii și deciziilor emise de BEC”.

În stabilirea secţiilor de votare au fost avute în vedere considerente similare celor de la scrutinele anterioare organizate în străinătate. Pornind de la dezideratul acoperirii cât mai largi a zonelor în care trăiesc cetăţeni români în diferitele state pe glob, a fost urmărită asigurarea reprezentativităţii, proporţionalităţii, corectitudinii şi neutralităţii în organizarea secţiilor de votare. De asemenea, au fost avute în vedere posibilităţile concrete de organizare pe plan local. În cazul Republicii Moldova, numărul de secţii a fost majorat de la 13 la 21, în cazul capitalei Franţei, Paris, numărul de secţii a fost dublat, în Marea Britanie numărul secţiilor de vot a crescut de la 8 la 11. Pentru a facilita accesul cetăţenilor români din afara ţării la secţiile de votare, MAE a elaborat harta interactivă a acestor secţii de votare, din străinătate care se regăseşte pe site-ul MAE.

comunicat MAE

MAE mai spune că spre deosebire de votul în ţară, votul în străinătate comportă două elemente suplimentare, şi anume completarea de către votant a unei declaraţii pe propria răspundere cu privire la faptul că nu a votat şi nu va mai vota la altă secţie de vot şi, respectiv, înscrierea votanţilor de către membrii biroului secţiei de votare într-un tabel electoral. Așa că aceste operaţiuni implică un timp de votare mai lung, iar timpul de aşteptare pentru cetăţenii care doresc să îşi exprime votul în străinătate este mai mare.